Bigos z młodej kapusty, czy może być bardziej letnie danie, takie które w miarę delikatne będzie a przy okazji nas rozgrzeje ?
No, chyba nie .. przynajmniej dla mnie :)
Bigos z młodej kapusty
- 1 główka ( nie za duża młodej kapusty )
- 40 dkg żeberek wędzonych
- 30 dkg kiełbasy
- 20 dkg boczku wędzonego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 szt ziela angielskiego
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki suszonych warzyw do zupy
- 2 litry wody
- 1 porządny pęczek koperku
Kapustę kroimy w paski i te paski jeszcze na trzy części, żeby za długie nie były.
Czosnek i cebulę obieramy i kroimy w półplasterki.
Kiełbasę, boczek kroimy w plasterki. Żeberka dzielimy na mniejsze kawałki.
W garnku rozgrzewamy olej i na gorącym oleju podsmażamy boczek z cebulą i czosnkiem, po chwili dodajmy kiełbasę i żeberka, całość podsmażamy. Po chwili dodajemy kapustę, przyprawy i wodę, całość mieszamy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 30 minut, potem dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekany drobno koperek. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze około 15 minut, aż kapusta będzie miękka.
Uwaga, jedna miseczka to za mało ;)
Ta piękna ceramiczna puszka wykorzystana na zdjęciu pochodzi z Dajar Horeca
Świetny przepis na bigos, widać, że jest to naprawdę taki porządny bigos z prawdziwego zdarzenia z dużą ilością różnych składników, bardzo urozmaicony, musi naprawdę pięknie pachnieć i mieć piękny aromat. Nie jest naprawdę bardzo czasochłonny a naprawdę prosty w przygotowaniu. Muszę koniecznie wypróbować przepis na ten bigos.