Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty, czy może być bardziej letnie danie, takie które w miarę delikatne będzie a przy okazji nas rozgrzeje ? 

 

przepis na bigos z mlodej kapusty

No, chyba nie .. przynajmniej dla mnie :) 

Bigos z młodej kapusty 

  • 1 główka ( nie za duża młodej kapusty ) 
  • 40 dkg żeberek wędzonych 
  • 30 dkg kiełbasy 
  • 20 dkg boczku wędzonego 
  • 2 cebule 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 liście laurowe
  • 3 szt ziela angielskiego 
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju 
  • 2 łyżki suszonych warzyw do zupy 
  • 2 litry wody 
  • 1 porządny pęczek koperku 

 

bigos z mlodej kapusty

Kapustę kroimy w paski i te paski jeszcze na trzy części, żeby za długie nie były. 

Czosnek i cebulę obieramy i kroimy  w półplasterki.

Kiełbasę, boczek kroimy w plasterki. Żeberka dzielimy na mniejsze kawałki. 

W garnku rozgrzewamy olej i na gorącym oleju podsmażamy boczek z cebulą i czosnkiem, po chwili dodajmy kiełbasę i żeberka, całość podsmażamy. Po chwili dodajemy kapustę, przyprawy i wodę, całość mieszamy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 30 minut, potem dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekany drobno koperek. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze około 15 minut, aż kapusta będzie miękka. 

 

Uwaga, jedna miseczka to za mało ;) 

 

Ta piękna ceramiczna puszka wykorzystana na zdjęciu pochodzi z Dajar Horeca

 

Jedna myśl na temat “Bigos z młodej kapusty

  1. Świetny przepis na bigos, widać, że jest to naprawdę taki porządny bigos z prawdziwego zdarzenia z dużą ilością różnych składników, bardzo urozmaicony, musi naprawdę pięknie pachnieć i mieć piękny aromat. Nie jest naprawdę bardzo czasochłonny a naprawdę prosty w przygotowaniu. Muszę koniecznie wypróbować przepis na ten bigos.

Możliwość komentowania jest wyłączona.