Tarta z kurkami

Tarta z kurkami, przepis prosty i łatwy w wykonaniu. A tarta pyszna !

 

tarta z kurkami

Tarta z kurkami 

Ciasto 

  • 250 gram mąki 
  • 125 dkg masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 50 ml zimnej wody 

Nadzienie do tarty 

  • 30 dkg kurek
  • 0,5 szklanki wody 
  • 20 dkg sera lazur 
  • 250 ml śmietany 18% 
  • 2 jajka 
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo zmielony pieprz
  • 5 łyżek oleju 

 Wersja ręczna : usypujemy kopczyk z mąki, dodajemy sól, robimy wgłębienie w które wkładamy pokrojone drobno masło oraz jajko, wszystko razem łączymy rękami na taką trochę kruszonkowatą konsystencję, dodajemy wodę i szybko całość zagniatamy. Wyrabiamy ciasto przez jakieś 4-5 minut. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki

Wersja z mikserem: wsypujemy do misy mąkę, sól, dodajemy drobno pokrojone masło i jajko, włączamy mikser i gdy wszystko się wymiesza, na kształt kruszonki, dolewamy wodę, włączamy mikser i wszystko nam się pięknie połączy. Zawijamy ciasto w folię i odstawiamy do lodówki.

Zabieramy się za nadzienie. Czyścimy i drobno kroimy kurki ( nie tak całkiem drobno, ma je być widać i czuć w tej tarcie ). W misce mieszamy śmietanę, jajka i pokruszony ser. Obieramy cebulę i czosnek, drobno kroimy.

Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę i czosnek a po chwili dodajemy kurki i całość razem podsmażamy, po chwili dodajemy wodę i całość dusimy, doprawiamy do smaku pieprzem.

Ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy je i wykładamy nim formę do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy przez 10 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, ściągamy papier i fasolę. Nakładamy kurki na ciasto i zalewamy masą śmietanową. 

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut. 

tarta z kurkami przepis

Tarta gotowa, teraz tylko kieliszek białego wina ;) i pyszna kolacja gotowa. Smacznego ! 

2 myśli na temat “Tarta z kurkami

Możliwość komentowania jest wyłączona.