Tarta z kurkami, przepis prosty i łatwy w wykonaniu. A tarta pyszna !
Tarta z kurkami
Ciasto
- 250 gram mąki
- 125 dkg masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 ml zimnej wody
Nadzienie do tarty
- 30 dkg kurek
- 0,5 szklanki wody
- 20 dkg sera lazur
- 250 ml śmietany 18%
- 2 jajka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- świeżo zmielony pieprz
- 5 łyżek oleju
Wersja ręczna : usypujemy kopczyk z mąki, dodajemy sól, robimy wgłębienie w które wkładamy pokrojone drobno masło oraz jajko, wszystko razem łączymy rękami na taką trochę kruszonkowatą konsystencję, dodajemy wodę i szybko całość zagniatamy. Wyrabiamy ciasto przez jakieś 4-5 minut. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki
Wersja z mikserem: wsypujemy do misy mąkę, sól, dodajemy drobno pokrojone masło i jajko, włączamy mikser i gdy wszystko się wymiesza, na kształt kruszonki, dolewamy wodę, włączamy mikser i wszystko nam się pięknie połączy. Zawijamy ciasto w folię i odstawiamy do lodówki.
Zabieramy się za nadzienie. Czyścimy i drobno kroimy kurki ( nie tak całkiem drobno, ma je być widać i czuć w tej tarcie ). W misce mieszamy śmietanę, jajka i pokruszony ser. Obieramy cebulę i czosnek, drobno kroimy.
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę i czosnek a po chwili dodajemy kurki i całość razem podsmażamy, po chwili dodajemy wodę i całość dusimy, doprawiamy do smaku pieprzem.
Ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy je i wykładamy nim formę do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy przez 10 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, ściągamy papier i fasolę. Nakładamy kurki na ciasto i zalewamy masą śmietanową.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut.
Tarta gotowa, teraz tylko kieliszek białego wina ;) i pyszna kolacja gotowa. Smacznego !
muszę znaleźć kurki na ryneczku, narobiłaś mi smaku na taką tartę :)
Karmelitko, bardzo się cieszę :) pozdrawiam !