Biszkopt z rabarbarem

Wolne, słoneczne dni. Dni odpoczynku z rodziną. Ha ! jak to ładnie brzmi, moje dzieci mają kolegów i koleżanki .. więc dom pełny prawie cały czas:):) I dobrze ! A ja upiekłam biszkopt taki wiosenny z rabarbarem.

 


Biszkopt z rabarbarem
  • 4 jajka
  • 12,5 dkg cukru + 2 łyżki cukru
  • 12,0 dkg mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łodygi rabarbaru
 
Ubiłam jajka z cukrem do białości, dodałam mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze chwilę ubijałam. Przelałam całość do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, na cieście poukładałam pokrojony w cząsteczki rabarbar ( obrany ). Z góry ciasto posypałam ciasto cukrem.
Wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika do 170 C i piekłam przez 45 minut, do zarumienienia się ciasta. Zostawiłam ciasto do wystygnięcia w piekarniku.
 
Zdjęcia takie jakie udało mi się szybko zrobić, bo ciasto na talerzu w sumie od razu zniknęło.