Omlet na śniadanie z domowego ogródka

No i nadszedł ten dzień, kiedy trzeba było ściąć nasze domowe szparagi. Niestety szparagi wymarzły i w tym roku są tylko 3 :) ale jako, że Mama posadziła nowe karpy szparagów w przyszłym roku czekamy na większe zbiory.

 
Omlet na śniadanie
  • 2 jajka od naszych kur
  • 2 liście czosnku niedźwiedziego
  • 2 szparagi zielone
  • 2 łyżki mleka
  • kilka listków rozmarynu
  • 1 cebula szalotka
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól,pieprz
  • 1 łyżka masła,1 łyżka oliwy z oliwek
 
 
 
Szalotkę obrałam i pokroiłam drobniutko. Do miseczki wbiłam jajka, dodałam do nich mąkę i 2 łyżki mleka, wszystko razem wymieszałam.Na patelni rozgrzałam oliwę z masłem, dodałam szparagi pokrojone drobno ( bez główek ) oraz szalotkę całość podsmażyłam. Po chwili przełożyłam szalotkę i szparagi do jajek i wszystko wymieszałam dołożyłam pozostałe składniki ( bez parmezanu ) . I wylałam ponownie na patelnię, posypałam parmezanem, na górze ułożyłam główki szparagów. Zmniejszyłam gaz na minimalny i tak pod przykryciem omlet się smażył kilka minut. Był pyszny !
 
 
Dobrego dnia dla Was :)

 

Dodaj komentarz