Kupiłam ostatnio rabarbar, bo to jakby nie popatrzeć jego okres, teraz jest najlepszy. Wczoraj ruszyłam do przeglądania blogów, szukać przepisu .. hmm ..żeby to ciasto było inne niż dotychczasowe i znalazłam. Cuda.wianki taki przepis podała na . biszkopt z rabarbarem. Boskie, boskie ciasto mówię Wam róbcie od razu :)
Pozwalam sobie zatem skopiować :
biszkopt z rabarbarem (forma o wymiarach 21 x 21 cm):
- 450 gram rabarbaru , dodałam 1 jabłko drobno pokrojone
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru + 2 lyzki do posypania rabarbaru
- 1 plus 1/2 szklanki maki
- 1 plus 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 3 lyzki oleju
- 2 lyzki wody
- 1 lyzka soku z cytryny ( nie dodałam )
- 2 nakretki ekstratu z wanilii (moze byc cukier waniliowy lub zapach waniliowy)
ponadto: ( nie robiłam – czasu brakło )
woda plus cukier puder na lukier
maslo plus bulka tarta do wysmarowania formy
rabarbar obrac i pokroic w plasterki. zasypac dwoma lyzkami cukru. wymieszac i odstawic.
jajka ubic z pozostalym cukrem. dodac pozostale skladniki i miksowac razem. najpierw te mokre, na koniec make z proszkiem.
forme wysmarowac maslem i wysypac bulka tarta. nalozyc do niej ciasto. poukladac na nim rabarbar.
piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez jakies 40-50 minut, do suchego patyczka.
Aaaa i zapomniałam robi się go błyskawicznie :)