Boczniaki, szpinak – kanapka deluxe
Lubię boczniaki, ale jakoś nie zawsze mam na nie wenę, że tak powiem. Aż któregoś dnia kupiłam w sklepie paczkę boczniaków i tak na nią patrząc uznałam, że wykorzystam je do kanapki.
Tak też zrobiłam, do tego duszony szpinak i wyszła naprawdę kanapka deluxe. Ja do szpinaku dodałam gorgonzolę, ale w wege / vegańskiej opcji możesz ją pominąć.
Boczniaki, szpinak – kanapka deluxe
- 250 gramów boczniaków
- 3 ząbki czosnku
- 2 garści świeżych liści szpinaku + 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka papryki wędzonej słodkiej
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego + 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki gorgonzoli
- sól, świeżo mielony pieprz
- 3 kromki żytniego chleba ( ale fajnie też będzie z podpieczoną ciabattą )
Boczniaki pokroiłam w paski, cebulę obrałam i pokroiłam w piórka, czosnek obrany pokroiłam w plasterki. Na patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam na niego cebulę z czosnkiem i podsmażyłam razem. Po chwili dodałam boczniaki, wszystko razem wymieszałam, dodałam paprykę wędzoną, wymieszałam.
Pozwoliłam się temu przez chwilę smażyć nie mieszając, gdy całość wyglądała na podduszoną dodałam sos sojowy wraz z wodą. Całość dusiłam przez około 5-7 minut.
Zdjęłam z ognia, na kolejnej patelni dałam odrobinę wody, czosnek przeciśnięty przez praskę i całość poddusiłam, dodałam gorgonzolę, 2 łyżki wody – dzięki temu zrobił się sos.
Na kromki chleba nałożyłam najpierw szpinak, potem boczniaki a potem z góry posypałam czarnym pieprzem.
A teraz w sklepie częściej kupuję boczniaki : )