Boczniaki, szpinak – kanapka deluxe

Boczniaki, szpinak – kanapka deluxe

boczniak, szpinak, kanapka

Lubię boczniaki, ale jakoś nie zawsze mam na nie wenę, że tak powiem. Aż któregoś dnia kupiłam w sklepie paczkę boczniaków i tak na nią patrząc uznałam, że wykorzystam je do kanapki.

Tak też zrobiłam, do tego duszony szpinak i wyszła naprawdę kanapka deluxe. Ja do szpinaku dodałam gorgonzolę, ale w wege / vegańskiej opcji możesz ją pominąć.

 

Boczniaki, szpinak – kanapka deluxe

  • 250 gramów boczniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 garści świeżych liści szpinaku + 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka papryki wędzonej słodkiej
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego + 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki gorgonzoli
  • sól, świeżo mielony pieprz

 

  • 3 kromki żytniego chleba ( ale fajnie też będzie z podpieczoną ciabattą )

 

Boczniaki pokroiłam w paski, cebulę obrałam i pokroiłam w piórka, czosnek obrany pokroiłam w plasterki. Na patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam na niego cebulę z czosnkiem i podsmażyłam razem. Po chwili dodałam boczniaki, wszystko razem wymieszałam, dodałam paprykę wędzoną, wymieszałam.

 

 

boczniak, szpinak, kanapka

Pozwoliłam się temu przez chwilę smażyć nie mieszając, gdy całość wyglądała na podduszoną dodałam sos sojowy wraz z wodą. Całość dusiłam przez około 5-7 minut.

 

Zdjęłam z ognia, na kolejnej patelni dałam odrobinę wody, czosnek przeciśnięty przez praskę i całość poddusiłam, dodałam gorgonzolę, 2 łyżki wody – dzięki temu zrobił się sos.

 

szpinak z gorgonzolą

 

 

Na kromki chleba nałożyłam najpierw szpinak, potem boczniaki a potem z góry posypałam czarnym pieprzem.

 

A teraz w sklepie częściej kupuję boczniaki : )

Dodaj komentarz