Brownie może być zdrowe, smaczne i do tego fit.
Brownie – och, to słowo zawiera w sobie to co kochamy, czekoladę, miękkość, kremowość, rozpływający się smak na języku. I to wszystko może być fit.
Tak, tak uwierz mi to wykonalne.
Trzeba tylko zrobić odpowiednie zakupy, zmienić myślenie, że w cieście musi być cukier, mąka.
A to nieprawda, bo wystarczy czerwona fasola w puszce : ) Czerwona fasola robi za podstawę tego ciasta, nie czuć jej w smaku, a za to Ty możesz je jeść. Słodkość zapewniają daktyle, czekolada wiadomo mówi sama za siebie.
Brownie
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 8 daktyli
- 2 kostki czekolady 95%
- 3 łyżki kakao
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
Piekarnik rozgrzej do 180 C .
Fasolę z puszki przełóż na sitko, dokładnie wypłucz i przełóż do blendera, dodaj połamaną czekoladę, daktyle ( możesz pokroić ) i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zblenduj na jednolitą masę.
Foremkę ( u mnie szklana ) wyłóż papierem do pieczenia, wylej do niej ciasto. Ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika na 35 minut. Po tym czasie je wyjmij, u mnie było widać że nie jest do końca upieczone, ale po chwili zastygł, a środek był pyszny i miękki jak winno być w brownie.
Może je zjeść samo, albo np z jogurtem, owocami.. tu wybór należy do Ciebie.