Chińskie szybkie danie obiadowe to jest to. Ja uwielbiam takie jedzenie, pachnące, sycące i proste, a przy okazji dzieci same mogą sobie je odgrzać.
Chińskie szybkie danie obiadowe
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm plasterek imbiru
- 1/2 opakowania ( ok. 250 gram ) mieszanki warzywnej chińskiej mrożonej
- 2 torebki ugotowanego ryżu
- 1 łyżka sosu ostrygowego Blue Dragon
- 2 łyżki sosu sojowego Blue Dragon
- pieprz
- olej
Pierś z kurczaka opłukałam i osuszyłam ręcznikiem papierowym, pokroiłam w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obrałam i drobno posiekałam. Imbir obrałam i również posiekałam. Na patelni rozgrzałam olej, podsmażyłam imbir, cebulę i czosnek, po chwili dodałam kurczaka i wszystko razem przez chwilę smażyłam, dodałam mieszankę warzywną oraz sos ostrygowy i sos sojowy wszystko razem wymieszałam i dusiłam aż warzywa były miękkie a kurczak uduszony, wtedy wymieszałam wszystko ze świeżo ugotowanym ryżem. Wyszło przepyszne i pachnące. Posypałam z góry ziarenkami sezamu.
Smacznego !
super muszę wypróbować kiedyś :)
Lubię taką szybką chińszczyznę :-D