Makaron ukochany – Światowy Dzień Makaronu

Makaron ukochany u nas w domu, najprostszy i przepyszny. Jako, że teraz robię szybkie jednogarnkowe obiady szybkie do odgrzania to i ten przepis musiał się pojawić. A jako, że dzisiaj Światowy Dzień Makaronu to przecież nic innego nie mogło się na naszym stole pojawić jak właśnie makaron nasz ulubiony.

Makaron ukochany

  • 30 dkg łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • szkl. wywaru mięsnego ( lub szklanka wody + kostka rosołowa )
  • groszek z marchewką ( mrożony 1/4 opakowania )
  • 1 opakowanie makaronu świderki ugotowanego
  • 2 łyżki oleju

 

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy drobno. Łopatkę myjemy i również kroimy w drobniutką kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej wrzucamy cebulę i czosnek przesmażamy przez chwilkę. Dodajemy mięso i zalewamy rosołem, razem dusimy przez chwilę, dodajemy groszek z marchewkę i dolewamy wywar.  Wszystko razem dusimy przez chwilę, jak za bardzo odparujemy możemy dodać wodę. Makaron gotujemy osobno i dodajemy ciepły wprost do mięsa mieszamy i podajemy. Pyszne w smaku, zawsze całość znika.

 

 

4 myśli na temat “Makaron ukochany – Światowy Dzień Makaronu

Dodaj komentarz