Makaron ukochany u nas w domu, najprostszy i przepyszny. Jako, że teraz robię szybkie jednogarnkowe obiady szybkie do odgrzania to i ten przepis musiał się pojawić. A jako, że dzisiaj Światowy Dzień Makaronu to przecież nic innego nie mogło się na naszym stole pojawić jak właśnie makaron nasz ulubiony.
Makaron ukochany
- 30 dkg łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- szkl. wywaru mięsnego ( lub szklanka wody + kostka rosołowa )
- groszek z marchewką ( mrożony 1/4 opakowania )
- 1 opakowanie makaronu świderki ugotowanego
- 2 łyżki oleju
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy drobno. Łopatkę myjemy i również kroimy w drobniutką kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej wrzucamy cebulę i czosnek przesmażamy przez chwilkę. Dodajemy mięso i zalewamy rosołem, razem dusimy przez chwilę, dodajemy groszek z marchewkę i dolewamy wywar. Wszystko razem dusimy przez chwilę, jak za bardzo odparujemy możemy dodać wodę. Makaron gotujemy osobno i dodajemy ciepły wprost do mięsa mieszamy i podajemy. Pyszne w smaku, zawsze całość znika.
o jakie pysznosci;)
A ja lecę kończyć moją makaronową zapiekankę.
Ulcik dziś robię Twój imbir (https://kuchnianawzgorzu.pl/domowe/imbir-z-miodem-na-zdrowie/) :)
MOc – prosto i poysznie:)