Chipsy z jarmużu pyszna i zdrowa przekąska

Uwielbiasz niezdrowe chipsy ? Porzuć je ! Spróbuj chipsów z jarmużu ! 

Chipsy z jarmużu, ostatnio ciągle gdzieś o nich czytałam, ale zabierałam się do ich zrobienia jak sójka za morze ;) Kupiłam ostatnio piękny jarmuż za całe 5 zł – aż żal było nie kupić :) I nie było wyjścia, było trzeba go jakoś przerobić. Część udusiłam z czosnkiem a część przerobiłam na chipsy. Pyszne chipsy.

chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu 

 

Liście jarmużu rwiemy na mniejsze pozbywając się twardych części łodygi. 

Na formę do pieczenia wykładamy papier do pieczenia układamy porwane liście skrapiamy oliwą, posypujemy solą z chili, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 C na 8 – 10 minut maks. Lepiej sprawdzać, moje się lekko przypiekły, ale za to zyskały fajny smak. 

 

pieczone chipsy z jarmużu

A i jeszcze kilka słów na temat jarmużu :

*pochodzi z rodziny kapustnych 

*posiada dużo  chlorofilu, który posiada działanie antyoksydacyjne

*posiada dużo karotenu 

*posiada dużo witaminy C

*zawiera sulforafan (ma działanie antybakteryjne i niszczy bakterie powodujące wrzody żołądka)

*jest doskonałym źródłem żelaza, wapnia, fosforu i magnezu

 

 

Inne przepisy na chipsy wypróbowane przeze mnie – kliknij TU

 

4 myśli na temat “Chipsy z jarmużu pyszna i zdrowa przekąska

Dodaj komentarz