Chleb na Światowy Dzień Chleba ( WBD )

Tak, wczoraj był Światowy Dzień Pieczenia Chleba, więc mój wczorajszy poranny wpis o tym, że nie jem chleba był lekko nie na miejscu;) więc żeby się poprawić …..mimo przygotowania imprezy dla dwudziestki dzieci zabrałam się za chleb.

Taki mój ulubiony, prosty, że aż miło ;) czyli chleb wg Jamiego O.

 

chleb_WBD

 

Podstawowy przepis na chleb

  • 30 g świeżych drożdży ( lub 21 g drożdży suszonych)
  • 30 g miodu lub cukru
  • 600 ml wody lekko ciepłej
  • 1 kg mąki pszennej
  • 30 g soli
  • trochę mąki do podsypywania

Etap I
rozpuść drożdże razem z cukrem w połowie ilości wody
Etap II
Do makutry wsyp mąkę i sól,  jedną ręką zrób pośrodku wgłębienie.
Etap III
Wlej w środek rozpuszczone drożdże i okrężnymi ruchami palców połącz je z otaczającą mąką. Potem dolej resztę wody i w połącz składniki tak, aby uzyskać ciągnące ciasto.
Etap IV
Zagniatanie. Tu możemy oddać się gimnastyce, wałkując, pchając, rozciągają i składając ciasto przez około 5 minut. W ten sposób uwolnimy zawarty w mące gluten, który wpływa na elastyczną konsystencję ciasta.
Etap V
Wetrzyj w dłonie mąkę i posmaruj nią wierzch ciasta. Potem uformuj kulę . Ja włożyłam do makutry i odstawiłam w okolice kuchenki gdzie było ciepło .
Etap VI
Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Trwa to od 40 minut do 1 1/2 godziny.
Etap VII
Ciasto podwoiło objętość, Aby uwolnić nagromadzone powietrze w nim przez minutę zagniatamy ciasto.
Etap VIII
Nadajemy ciastu pożądaną formę i po raz kolejny odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Etap IX
Pieczemy w 200 – 225 C przez 25 minut.  Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż wystygnie około godziny.

Ja zmieniłam mąkę pszenną na 40 dkg pełnoziarnistej pszennej i 60 dkg pszennej zwykłej.

Dodałam też 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów.

 

Dodaj komentarz