Chleb tostowy z domowego wypieku

Ha! zabroniłam ;) kupić J. wczoraj chleba i chciał, nie chciał musiałam się zabrać za chleb .. a dzisiaj przed kominkiem rośnie następny :)

Przepis pochodzi z blogu Moje Ekspresje Kulinarne :)

Chleb tostowy z domowego wypieku

Składniki:

  • 2 1/2 szklanki  mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki drożdży
  • 6 łyżeczek masła roztopionego
  • 2/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1 1/2 łyżeczki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki wody ( opcjonalnie)

 

W mleku rozpuszczamy drożdze, miód, masło  i sól. Mąkę przesiewamy do dużej miski, wlewamy mleko i wszystko mieszamy, w razie potrzeby dodać 2 łyżki wody. Wyrabiamy ciasto mikserem ( 3 minut) lub ręcznie około 7. Wkładamy do miski i odstawiamy na godzinę. Po upływie czasu ciasto wyciągamy i przekładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na grubość 1 1/2 cm, zwijamy ściśle jak roladę i złączeniem do dołu wkładamy ciasto do natłuszczonej i oprószonej semoliną( można użyć także kaszy manny) keksówki. Pozostawiamy na około 35 minut. Pieczemy około 25 min w temperaturze 180 *C. ( Ja piekłam w keksówce silikonowej więc nie natłuszczałam jej i nie wysypałam semoliną.