Chłodnik z botwinki z dodatkami

Chłodnik z botwinki , to nigdy nie była szczerze mówiąc moja ukochana zupa, ale ostatnio coraz częściej ją jem, po nią sięgam. A dzisiaj moja wersja z niestandardowym dodatkiem, który spowodował, że zupa zrobiła się lekko bardziej gęsta.

chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

  • 2 wiązki botwinki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 ogórki
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek majonezu delikatnego Winiary 
  • 0,5 l. jogurtu naturalnego
  • 0,5 l. kefiru
  • 2 pęczki koperku
  • 1 pęczek szczypiorku

Botwinkę umyć i drobno posiekać ( i buraczki i liście, ja buraczków jak są malutkie nie obieram ).Czosnek obrać i drobno pokroić.  Przełożyć do garnka zalać wodą, dodać czosnek i gotować ok. 15 minut. W międzyczasie wymieszać w dużej misce jogurt, kefir i majonez wraz z posiekanym szczypiorkiem i koperkiem, doprawić solą i pieprzem. Botwinkę wystudzić tak, aby była całkiem zimna. Pokroić ogórki i rzodkiewki w drobną kosteczkę.

Gdy ugotowana botwinka będzie całkiem zimna dodać do niej zawartość miski. Porządnie wymieszać. Nakładać na talerz i dodać pokrojone warzywa.

chłodnik z botwinki

Smacznego !!!

 

przepis powstał w ramach współpracy z Winiary – Przyjaciele Winiary 

2 myśli na temat “Chłodnik z botwinki z dodatkami

  1. Przepyszna.Uwielbiam, choć prym u mnie wiedzie botwinka na ciepło jednak :)
    Pozdrowienia serdeczne.

Możliwość komentowania jest wyłączona.