Pleśniak z rabarbarem – ciasto przepyszne

Pleśniak z rabarbarem …hmmm co to za nazwa do ciasta, szczerze nie wiem skąd się wzięła ..ale ciasto samo w sobie jest pyszne lekko kwaśne, lekko słodkie no i ma ukochaną przez chyba wszystkich bezę. Ciasto w sam raz na wiosenne, czy letnie sobotnie popołudnia.

pleśniak z rabarbarem i bezą

Pleśniak z rabarbarem 

  • 450 gram mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • kostka masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia  Winiary
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 0,5 kg rabarbaru
  • słoiczek dżemu truskawkowego
  • + olej i tarta bułka do formy

W mikserze wymieszać mąkę z masłem, połową cukru, 4 żółtkami i proszkiem do pieczenia,jak ciasto nie chce się kleić można dodać 2-3 łyżki lodowatej wody.

Ciasto pokroić na 3 części – 1 większa do wyłożenia tortownicy i dwie mniejsze. W jedną mniejszą część musimy jeszcze dodać kakao i porządnie raz jeszcze wyrobić.

Wszystkie części ciasta zawijamy w folię spożywczą i ładujemy do lodówki do schłodzenia na co najmniej 45 minut.

Gdy ciasto się chłodzi, smarujemy okrągłą formę olejem i wysypujemy mąką.

Do garnka wkładamy obrany i drobno pokrojony rabarbar, dodajemy dżem i 2 łyżki cukru, wszystko zagotowujemy,schładzamy. Ubijamy pianę z białek na sztywno z cukrem.

pleśniak przepis na ciasto

 

Formę wykładamy ciastem ( największa część ) potem dajemy rabarbar, potem ciasto z kakao ścieramy na tarce lub robimy drobne kawałeczki i rozkładamy po rabarbarze, potem kładziemy bezę i ostatnią część ciasta również w drobnych kawałkach.

Pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 C.

8 myśli na temat “Pleśniak z rabarbarem – ciasto przepyszne

  1. Nazwa ciasta chyba wzięła się od bezy. Po upieczeniu ciasto wygląda jakby miało pleśń. To dobrze, że tak wygląda bo dzięki temu można je zjeść zanim ci, którzy nie wiedzą, że można się na nie rzucą :D Bo jest na co się rzucać, pyszności!

  2. Z rabarbarem pleśniaka jeszcze nie jadłam. Trzeba koniecznie to nadrobić, bo domyślam się, że smakuje bosko :)

  3. Uwielbiam pleśniaka. Zwykle robię z czerwonymi porzeczkami,ale z rabarbarem też robiłam. Wspaniale smakuje. :)
    Pozdrawiam

  4. Ulla, nareszcie coś dla wegetarianki:-) Choć od jakiegoś czasu unikam nowoczesnej pszenicy, więc zamieniam zwykłą mąkę na orkiszową. W sobotę upiekę, dzięki!

    P.S. Jak tam ślimaki?

  5. Hajduczku :) – no ja do orkiszowej się zbieram i zbieram, żeby z niej coś upiec :)
    ślimaki – brak – wapno działa !

Możliwość komentowania jest wyłączona.