Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe, ukochane mojego syna Michała. Proste, bez zbędnych dodatków, po prostu pyszne, na poprawę humoru ale też na słodką zachciankę. Polecam robi się szybko i zawsze się udaje.

ciasto cytrynowe przepis

Ciasto cytrynowe

  • 4 jajka
  • 125 dkg cukru
  • 150 dkg mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Winiary
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z 2 cytryn + 1 łyżka cukru

 

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, potem dodawaj mąkę łyżką powoli, tak aby dokładnie wkręciła się w masę, dodaj też proszek do pieczenia sok z jednej cytryny oraz skórkę. Wszystko dokładnie wymieszaj ( delikatnie ).

Nagrzej piekarnik do 190 C, wstaw do niego formę ( wysmarowana masłem + wysypana mąką ) z ciastem, piecz maks 25 minut, ciasto zrobi się lekko rumiane, wyjmij i ciepłe ciasto posmaruj za pomocą pędzelka mieszanką soku z 2 cytryn i cukru.

 

ciasto cytrynowe

 

Podawaj jak wystygnie, smacznego !

( zdjęcia robione szybko zaraz przed wyjściem do znajomych gdzie zabraliśmy ciasto )

 

Jedna myśl na temat “Ciasto cytrynowe

  1. Ulu ja mam wielką słabość do cytrynowego ciasta. Ten smak i aromat !
    Strasznego smaka mi na nie narobiłaś…będę musiała zabrać się za pieczenie wieczorem :)

Możliwość komentowania jest wyłączona.