Wczoraj pojechaliśmy odwiedzić dzieci na obozie harcerskim, na jednym ze spotkań zostało powiedziane, że kadra obozowa lubi słodycze ..postanowiłam, więc upiec im ciasto.
Wybór padł na ciasto drożdżowe na oleju a owoce same przyszły mi na myśl czyli kombinacja od Karoliny;) czyli porzeczki i kokos.
Ciasto drożdżowe z porzeczkami i kokosem
- 3 dkg drożdży
- ok. szklanki ciepłego mleka
- 3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 6 łyżek oleju
- 1 szkl. porzeczek czerwonych obranych
- 5 łyżek wiórków kokosowych
Z drożdży i części mleka przygotować rozczyn. Gdy wyrośnie dodać resztę składników wg powyższej kolejności i wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, gdy wyrośnie raz jeszcze zagnieść i równo rozłożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej tłuszczem. Ponakłuwać widelcem ułożyć owoce, posypać wiórkami kokosowymi. Piec w nagrzanym piekarniku na środkowej półce ok. 40 minut.
Przepis pochodzi z książki Kuchnia Oszczędnej Gospodyni – B.Bytnerowiczowej.
Ciasto zostało pokrojone w nieduże kawałki i w koszyku zabrane na obóz. Szybko się rozeszło i smakowało bardzo :) Smacznego !
Jedna myśl na temat “Ciasto drożdżowe z porzeczkami i kokosem”
Możliwość komentowania jest wyłączona.