Ciasto drożdżowe z porzeczkami i kokosem

Wczoraj pojechaliśmy odwiedzić dzieci na obozie harcerskim, na jednym ze spotkań zostało powiedziane, że kadra obozowa lubi słodycze ..postanowiłam, więc upiec im ciasto.

Wybór padł na ciasto drożdżowe na oleju a owoce same przyszły mi na myśl czyli kombinacja od Karoliny;) czyli porzeczki i kokos.

Ciasto drożdżowe z porzeczkami i kokosem

  • 3 dkg drożdży
  • ok. szklanki ciepłego mleka
  • 3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 łyżek oleju
  • 1 szkl. porzeczek czerwonych obranych
  • 5 łyżek wiórków kokosowych

 

Z drożdży i części mleka przygotować rozczyn. Gdy wyrośnie dodać resztę składników wg powyższej kolejności i wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, gdy wyrośnie raz jeszcze zagnieść i równo rozłożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej tłuszczem. Ponakłuwać widelcem ułożyć owoce, posypać wiórkami kokosowymi. Piec w nagrzanym piekarniku na środkowej półce ok. 40 minut.

Przepis pochodzi z książki Kuchnia Oszczędnej Gospodyni – B.Bytnerowiczowej.

Ciasto zostało pokrojone w nieduże kawałki i w koszyku zabrane na obóz. Szybko się rozeszło i smakowało bardzo :) Smacznego !