Ta potrawa króluje u nas na stole od roku co najmniej, a przez kilka następnych lat na pewno gościć dalej będzie.
Ciasto francuskie ze szpinakiem
- ciasto francuskie – kupione sztuk 2
- szpinak dużo
- czosnek dużo
- cebula
- boczek wędzony
1.boczek z czosnkiem ( ok . 5 ząbków ) + cebulę smażymy na patelni
2. czosnek pozostały praską traktujemy i na gorącą oliwę wrzucamy jak tylko wyda zapach dorzucamy posiekany szpinak / ew. młoda botwinka lub coś takiego pysznego / i dusimy
3. boczek dodajemy do szpinaku
4. dorzucamy ew. serek biały / topiony do wyboru
5. formę wykładamy ciastem na to dajemy szpinak i posypujemy żółtym serem
6. przykrywamy drugim ciastem lub kawałkiem ciasta :)
7. smarujemy żółtkiem i pieczemy
smacznego :)
ciasto na wierzchu zostało udekorowane gwiazdkami wyciętymi z ciasta i posypane cebulką :)