Pierwsza zupa z dyni.
Zupa dyniowa
Składniki:
- Dynia wprost z ogródka szt. 1 / użyłam tylko pół sztuki boo duża była /
- kmin rzymski – odrobina
- kurkuma – odrobina
- czosnek – 2 ząbki
- kolendra – odrobina
- curry – odrobina
- serek topiony – złoty ementaler – sztuk 2
- kubek rosołu z poprzedniego dnia / ale ew. może być z kostki /
- ziarno słonecznika do posypania
- dla dzieci : grzanki z bułeczki
Odrobin musi być tyle, by smak z dyni wydobyły :) czyli troszkę ale nie za dużo :)
A teraz co i jak :
jedną dynię wprost z ogródka przynosimy do kuchni, obmywamy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę – ja użyłam pół dyni, drugie pół wyląduje na zimowe wieczory w zamrażarce.
Dynię w kosteczkach gotujemy około 15 minut wraz z przyprawami, potem miksujemy, dorzucamy serki topione mieszamy i .. gotowe :)
Dla dzieci zrobiłam grzanki z bułeczki, a całość posypałam słonecznikiem.
smacznego
I polecam też pomysł na zupę z dyni wg Winiary