Cukinia i bakłażan to moje dwa ulubione warzywa letnie i jesienne. Uwielbiam młode cukinie, nieduże, zielone lub żółte. Nie lubię dużych cukinii, które jak dla mnie nie mają smaku i są gąbczaste.
Cukinia i bakłażan na ciepło lekko kokosowy
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 cukinie
- 1 bakłażan
- 2 nieduże cebule
- 1 szklanka sosu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm imbiru świeżego
Cebule obrać i pokroić w piórka. Cukinię umyć i obrać obieraczką do warzyw, tak aby powstały jasne i ciemne pasy ze skórki, bakłażana umyć i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę wraz z obranym i pokrojonym czosnkiem oraz pokrojonym imbirem. Po chwili dodać cukinię i bakłażana dodać sos pomidorowy. Wymieszać wszystko, przykryć pokrywką i dusić ok. 20 minut na średnim ogniu. Podawać jako dodatek do gorącego dania.
( na zdjęciu nasz obiad )