Oj, to danie ( taka kombinacja ) przyszła mi wczoraj nagle do głowy… bo rano na placu zobaczyłam młode piękne żółte cukinie i bakłażany. I tak na obiad dzisiaj w pracy miałam nie cateringowy lunch a własne piękne pomarańczowe pudełeczko :)
Cukiniowo – bakłażanowe roladki z serem / porcja dla 1 osoby
- 1 / 2 bakłażana ( krojony w plastry )
- 1/ 2 młodej cukinii ( krojona w plastry )
- 1/4 sera feta z pudełeczka
- 2 łyżki serka homogenizowanego Pilos
- Ognista mieszanka przypraw Kamis
Marynata:
- 1 kopiasta łyżka musztardy Dijon Devely
- 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia Bertolli
- szczypta pieprzu
- 1 ząbek czosnku ( obrany i przeciśnięty przez praskę )
Wszystko razem wymieszać i odstawić
Cukinię i bakłażana kroimy w podłużne plastry. Każdy z nich smarujemy z obydwóch stron marynatą i odkładamy na talerz.
Ser feta mieszamy z serkiem homogenizowanym oraz ognistą mieszanką przypraw.
Rozgrzewamy patelnię grillową ( lub zwykłą teflonową ) i smażymy cukinię i bakłażana po kilka ( ok. 5 minut z każdej strony ) , odkładamy na talerz do wystygnięcia.
( W nocy wszystko ładnie leżało na talerzu w lodówce )
Rano przygotowałam deskę i ułożyłam na niej plaster bakłażana na nim plaster cukinii i na to łyżeczkę serka i wszystko zrolowałam, tak powstały dwie roladki. Przełożyłam do pudełeczka ostrożnie, obok dołożyłam małe polskie pomidorki ( ja na nie mówię polne ;) bo to nie są koktajlowe ), dołożyłam 2 marchewki karotki obrane i pokrojone. Do pudełeczka dołożyłam małe pudełeczko z pozostałym serem i myk do pracy.
A w pracy zjadłam wszystko ze smakiem .. było pyszne !
Świetny pomysł na śniadanie:) ja również kupuję serek Pilos i robię różne pasty do kanapek,a ten bakłażan i cukinia super.
Cudne pudełeczko. Zjadłabym i ja na obiad, chociaż akurat teraz w pudełeczku nie muszę :)
Gdzie kupilas ten pojemnik ?????:)A co do grilla to polecam teraz Lidla odwiedzic,zarabiste rzeczy mają w ofercie!sery,miesa,sosy :)