Upały ostatnio goszczą, człowiek chce jeść lekko i smacznie i tak wpadłam na pomysł, aby do obiadu podać trochę inną niż zawsze „zieleninę „. Cukinia, pomidory, musztarda i oliwa czyż może być lepsza kombinacja ?
Warzywa do obiadu – lekkie jak piórko
- 2 cukinie nieduże
- 4 małe pomidorki
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka musztardy Dijon Develey
- 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą Kamis
- 1 łyżka wody
Czosnek obrać i rozgnieść końcówką noża i drobniutko posiekać, wymieszać z musztardą i pieprzem, dodać wodę i dokładnie wymieszać. Odstawić na bok.
Cukinię opłukać, i pokroić w podłużne paski kilkumilimetrowej grubości.
Rozgrzać patelnię grillową, zmniejszyć płomień do minimum na patelni ułożyć połówki pomidorków oraz cukinię posmarowaną musztardą ( nie za dużo jej dać .. tak maks. pół łyżeczki na jedną stronę cukinii ) i przypiekać po ok. 5-6 minut z każdej strony.
Przekładamy na talerze, polewamy oliwą i gotowe.
Smacznego !!
Świetny pomysł. Bardzo kuszące zdjęcie a i przepis zapowiada się interesująco.
i bardzo to smaczne :) nie ma to jak warzywa z grilla (bądź patelni) cukinia jest wdzięcznym warzywem na takie eksperymenty :)
oj zdecydowanie masz rację :)
dziękuję za miłe słowa i zapraszam do przetestowania :)
Przyznam, że cukinię z grilla zrobiłam dopiero niedawno! I do tej pory nie mogę się nadziwić, że jest taka pyszna! :)