Warzywa do obiadu – lekkie jak piórko

Upały ostatnio goszczą, człowiek chce jeść lekko i smacznie i tak wpadłam na pomysł, aby do obiadu podać trochę inną niż zawsze „zieleninę „. Cukinia, pomidory, musztarda i oliwa czyż może być lepsza kombinacja ?

 

warzywa z grilla do obiadu

Warzywa do obiadu – lekkie jak piórko

  • 2 cukinie nieduże
  • 4 małe pomidorki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka musztardy Dijon Develey
  • 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą Kamis
  • 1 łyżka wody

 

Czosnek obrać i rozgnieść końcówką noża i drobniutko posiekać, wymieszać z musztardą i pieprzem, dodać wodę i dokładnie wymieszać. Odstawić na bok.

Cukinię opłukać, i pokroić w podłużne paski kilkumilimetrowej grubości.

Rozgrzać patelnię grillową, zmniejszyć płomień do minimum na patelni ułożyć połówki pomidorków oraz cukinię posmarowaną musztardą ( nie za dużo jej dać .. tak maks. pół łyżeczki na jedną stronę cukinii ) i przypiekać po ok. 5-6 minut z każdej strony.

Przekładamy na talerze, polewamy oliwą i gotowe.

Smacznego !!

6 myśli na temat “Warzywa do obiadu – lekkie jak piórko

  1. i bardzo to smaczne :) nie ma to jak warzywa z grilla (bądź patelni) cukinia jest wdzięcznym warzywem na takie eksperymenty :)

Możliwość komentowania jest wyłączona.