Cukinia nadziewana kuskusem

Pomysł na takie nadzienie do mojej okrągłej cukini wzięłam z przepisu zaproponowanego przez Kasandrę z okazji urodzin mojego bloga :) ( jeszcze raz dzięki )

Z tą cukinią to jest tak, że czytając kiedyś książkę ( hmm, nie pamiętam czy to była Bella Toskania czy Pod słońcem Toskanii ) napisaną przez Frances Mayes, czytałam o  okrągłej cukinii. Szukałam jej będąc kilka lat temu w Paryżu i znalazłam.  Od tej pory mamy nasionka i pojawia się na naszych grządkach co roku. A i w PL można już kupić jej nasionka.

Cukinia nadziewana mięsem z kuskusem

Przepis:

  • Cukinia okrągła
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 35 dkg łopatki wieprzowej
  • kuskus ok. 15 dkg
  • sól, pieprz
  • rozmaryn suszony
  • ser żółty
  • olej

Łopatkę zmieliłam.Kuskus wg przepisu zalałam gorącą wodą z dodatkiem soli. Cukini odcięłam górną część ( tak jak czapeczkę ;)) i wydrążyłam. Cebulę i czosnek zeszkliłam na oliwie dodałam mięso i wnętrze cukini ( bez pestek) drobno pokrojone. Wszystko poddusiłam dodałam kuskus i nadziałam tym cukinię przekładając plasterkami żółtego sera. I tak przygotowaną cukinię przykrywając ją czapeczką wstawiłam do piekarnika podlewając ją wodą ( ok. 1 szklanki). W piekarniku w 180 stop. piekła się około 1 godziny, może chwilę dłużej. Na ostatnie 10 minut zdjęłam czapeczkę i przypiekłam żółty ser. Pyszna ! Pyszna ! ( a moje dzieci zakochały się w tym nadzieniu i kuskusie :)) .

Dodaj komentarz