Pomysł na takie nadzienie do mojej okrągłej cukini wzięłam z przepisu zaproponowanego przez Kasandrę z okazji urodzin mojego bloga :) ( jeszcze raz dzięki )
Z tą cukinią to jest tak, że czytając kiedyś książkę ( hmm, nie pamiętam czy to była Bella Toskania czy Pod słońcem Toskanii ) napisaną przez Frances Mayes, czytałam o okrągłej cukinii. Szukałam jej będąc kilka lat temu w Paryżu i znalazłam. Od tej pory mamy nasionka i pojawia się na naszych grządkach co roku. A i w PL można już kupić jej nasionka.
Cukinia nadziewana mięsem z kuskusem
Przepis:
- Cukinia okrągła
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 35 dkg łopatki wieprzowej
- kuskus ok. 15 dkg
- sól, pieprz
- rozmaryn suszony
- ser żółty
- olej
Łopatkę zmieliłam.Kuskus wg przepisu zalałam gorącą wodą z dodatkiem soli. Cukini odcięłam górną część ( tak jak czapeczkę ;)) i wydrążyłam. Cebulę i czosnek zeszkliłam na oliwie dodałam mięso i wnętrze cukini ( bez pestek) drobno pokrojone. Wszystko poddusiłam dodałam kuskus i nadziałam tym cukinię przekładając plasterkami żółtego sera. I tak przygotowaną cukinię przykrywając ją czapeczką wstawiłam do piekarnika podlewając ją wodą ( ok. 1 szklanki). W piekarniku w 180 stop. piekła się około 1 godziny, może chwilę dłużej. Na ostatnie 10 minut zdjęłam czapeczkę i przypiekłam żółty ser. Pyszna ! Pyszna ! ( a moje dzieci zakochały się w tym nadzieniu i kuskusie :)) .