Ptysie.
Ptysie .. hmm zawsze bałam się ich zrobić, bo jakieś takie trudne i co. Zrobiłam i były pyszne i do tego są proste w przygotowaniu!
Ptysie z bitą śmietaną
Składniki :
-
12,5 dkg mąki
-
6 dkg margaryny
-
250 ml wody
-
4 jajka
-
szczypta soli
-
śmietana 30% + cukier do smaku
Zagotować wodę z margaryną. Zdjąć garnek wsypać mąkę i ucierać na gładką masę do momentu kiedy będzie odchodzić od ścianek. Wbijać pojedynczo jajka i ucierać na gładką masę. Na natłuszczoną formę układać kulki z ciasta w odpowiedniej odległości. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Potem zostawić w piekarniku na jeszcze 30 minut. Ptysie przekroić na pół do środka dać bitą śmietanę i do środka nałożyć ubitą śmietanę z cukrem. Smacznego !
Jedna myśl na temat “Ptysie, ptysie .. pierwsze”
Możliwość komentowania jest wyłączona.