Ptysie, ptysie .. pierwsze

Ptysie.

 

Ptysie .. hmm zawsze bałam się ich zrobić, bo jakieś takie trudne i co. Zrobiłam i były pyszne i do tego są proste w przygotowaniu!
 
Ptysie z bitą śmietaną
 
Składniki :
  • 12,5 dkg mąki
  • 6 dkg margaryny
  • 250 ml wody
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • śmietana 30% + cukier do smaku

    Zagotować wodę z margaryną. Zdjąć garnek wsypać mąkę i ucierać na gładką masę do momentu kiedy będzie odchodzić od ścianek. Wbijać pojedynczo jajka i ucierać na gładką masę. Na natłuszczoną formę układać kulki z ciasta w odpowiedniej odległości. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Potem zostawić w piekarniku na jeszcze 30 minut. Ptysie przekroić na pół do środka dać bitą śmietanę i do środka nałożyć ubitą śmietanę z cukrem. Smacznego !

 

Jedna myśl na temat “Ptysie, ptysie .. pierwsze

Możliwość komentowania jest wyłączona.