Cukinia w cieście to danie obowiązkowe w lecie w naszym domu, danie proste i smaczne. Jako, że nasza własna cukinia obrodziła właśnie, weszłam do domu z nią w ręce i dzieci powiedziały .. yess .. będzie cukinia w cieście :) Cóż było innego robić.
Cukinie w cieście
- 1 cukinia średniej długości
- 2 jajka
- ok. szklanki mąki
- kilka łyżek mleka
- sól, pieprz
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- ewentualnie jakieś przyprawy do smaku ( np. rozmaryn, ostra papryka ) – tu w zależności co lubicie
- olej do smażenia
- papier do odsączenia tłuszczu
Cukinię opłukać i pokroić w plasterki max. 1 cm .
Pozostałe składniki wymieszać, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Na patelni rozgrzać olej, zmniejszyć płomień, plastry cukini moczyć w cieście i smażyć na rumiano z każdej strony. Na desce rozłożyć papier ręcznikowy i na nim układać usmażoną cukinię. Podawać od razu, uwaga znika w zastraszającym tempie :)
wygląda bardzo apetycznie :) aż ma się ochotę dokończyć ten ugryziony plasterek cukinii :)
Ullo Twój przepis na placuszki z cukini jest genialny w swojej prostocie, szybkości przygotowania i smaku. Faktycznie znikają ekspresowo z talerza:)
Klaudio, bardzo się cieszę :) smacznego !
:) znam taki przepisik Uluś :) tytlko w mojej Rodzince nazywa się go „kotecikami z cukinii” ;) ale, że zostało pół kabaczka… ;) będzie może dzisiaj na obiadek bo szybko ! :) Dzięki za przepisik :* pozdrawiam
polecam :)
Wyglądają apetycznie :)
:) i pyszne są !
Zawsze mam problem z gęstością ciasta. Bo albo za rzadkie albo za gęste :
Ja wolę takie bardziej gęste, jak gęsta śmietana:)
powodzenia ! pozdrawiam !