Czekoladowy krem z kaszą jaglaną

Czekoladowy krem z kaszą jaglaną widywałam na różnych blogach, ale w końcu odważyłam się go zrobić i od ręki podbił serca dorosłych domowników. Dzieci ..stwierdziły, że zjeść mogą ..ale nie koniecznie, i dobrze było więcej dla nas ;)

czekoladowy krem jaglany

Czekoladowy krem z kaszą jaglaną 

  • 1 szklanka kaszy jaglanej ( u mnie Kupiec )
  • sok wyciśnięty z 4 pomarańczy
  • 1 szklanka wody
  • 5 łyżek kakao
  • 3 łyżki cukru brązowego

Czekoladowy krem z kaszą jaglaną

Kaszę włożyć do garnka i lekko ją podsmażyć, aż puści słodkawy zapach, wtedy ją zalać sokiem i wodą i gotować aż będzie miękka, ok. 15 minut.  Ja kaszy nie odcedzała, pozwoliłam jej wchłonąć cały sok i wodę, jak tylko lekko podstygła dodałam do niej cukier i kakao i zmiksowałam blenderem, ale jak widać na zdjęciu, nie zblendowałam całości do końca, tak aby czuć było kaszę.

( robiłam też już wersję dla dorosłych z whisky i ostrą papryczką chili)

4 myśli na temat “Czekoladowy krem z kaszą jaglaną

  1. Oj to musiało być smaczne :) Mnie ostatnio minęła nieco fascynacja jaglaną, ale chyba zrobię taki deserek :)

  2. zjadlam caly z przyjemnoscia , dzieki za przepis, wykorzystam niedlugo!

Możliwość komentowania jest wyłączona.