Miałam ochotę na sernik, ale nie pieczony, tylko na zimno, ale wymyśliłam sobie, że składnikiem musi być .. budyń waniliowy I tak powstał ten deser.
Biszkopt:
-
4 jajka
-
5 łyżek cukru
-
1 szklanka mąki
Jajka ubić z cukrem na przepyszny kogel – mogel, ja ubijałam ręcznym mikserem około 7 minut, potem powoli dorzucać mąkę i dalej mieszać. Upiec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.
Masa serowa
-
0,5 kg sera do serników ( potrójnie mielony)
-
1 serek homogenizowany naturalny
-
1 serek homogenizowany waniliowy
-
1 budyń waniliowy ( Winiary)
-
300 ml mleka
Sery zmiksować w misce na jednolitą masę, budyń rozpuścić w 100 ml zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać do niego budyń i wymieszać. Budyń dodać do masy serowej wymieszać. Przelać do naczynia ceramicznego i wstawić do lodówki.
Sos truskawkowy
-
30 dkg truskawek
-
4 łyżki cukru
Zmiksować – przelać do butelki szklanej wstawić do lodówki
Dekoracja
-
Połówki truskawek
-
Listki mięty
Przed wyjazdem wszystko zapakowałam do koszyka. Po półtorej godzinie wstawiłam na miejscu wstawiłam masę serową jak i sos truskawkowy do schłodzenia do lodówki.
Przygotowanie do podania:
Pucharki szklane wypełnić na dnie biszkoptem pokrojonym w kosteczkę, na to nakładać po kilka łyżek masy serowej, na to sos truskawkowy, plamkę z sosu serowego i na to dekorację w postaci połówki truskawki i listka mięty.
Smacznego !