Deser serowo – truskawkowy

 Miałam ochotę na sernik, ale nie pieczony, tylko na zimno, ale wymyśliłam sobie, że składnikiem musi być .. budyń waniliowy  I tak powstał ten deser.

 

 

 Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 szklanka mąki

Jajka ubić z  cukrem na przepyszny kogel – mogel, ja ubijałam ręcznym mikserem około 7 minut, potem powoli dorzucać mąkę i dalej mieszać. Upiec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.

 Masa serowa

  • 0,5 kg sera do serników ( potrójnie mielony)
  • 1 serek homogenizowany naturalny
  • 1 serek homogenizowany waniliowy
  • 1 budyń waniliowy ( Winiary)
  • 300 ml mleka

Sery zmiksować w misce na jednolitą masę, budyń rozpuścić w 100 ml zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać do niego budyń i wymieszać. Budyń dodać do masy serowej wymieszać. Przelać do naczynia ceramicznego i wstawić do lodówki.

 

Sos truskawkowy

  • 30 dkg truskawek
  • 4 łyżki cukru

Zmiksować – przelać do butelki szklanej wstawić do lodówki

 Dekoracja

  • Połówki truskawek
  • Listki mięty

 

 Przed wyjazdem wszystko zapakowałam do koszyka. Po półtorej godzinie wstawiłam na miejscu wstawiłam masę serową jak i sos truskawkowy do schłodzenia do lodówki.

 Przygotowanie do podania:

Pucharki szklane wypełnić na dnie biszkoptem pokrojonym w kosteczkę, na to nakładać po kilka łyżek masy serowej, na to sos truskawkowy, plamkę z sosu serowego i na to dekorację w postaci połówki truskawki i listka mięty.

 

  

 

Smacznego !