Domowe masło jak je zrobić?
Jak się okazuje bardzo prosto. Ja tak robię od kilku miesięcy raz, dwa razy w tygodniu, a moje dzieci innego już nie chcą jeść.
Masło
- 0,5 litra śmietany 30% nie UHT
- szczypta soli
Śmietanę chłodzimy w lodówce potem przelewamy do miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijamy jak na bitą śmietanę tyle, że dłużej. Przebijamy śmietanę aż wytworzy się masło i maślanka. Uwaga ! wtedy w mikserze zmniejszamy obroty, bo inaczej zacznie nam rozchlapywać serwatkę na boki.
Wyłączamy mikser, odlewamy maślankę ( możemy ją wypić, użyć do zupy, lub dać naszemu psu lub kotu na pewno się ucieszą) .
Masło przelewamy pod bieżącą zimną wodą na sitku. I gotowe.
Ps. można też śmietanę przelać do słoika i nim potrząsać aż się zrobi masło.
Tylko problem jest z dostaniem smietany nie UHT…
Witam ja robię w słoiku . Masełko jest pyszne
Serwatka jest produktem ubocznym sera a maślanka – masła. Pozdrawiam
zgadza się .. mój błąd ;)
:)
Ola – poszukaj tej z Piątnicy :) http://piatnica.com.pl/p/pl/smietana-30–400g.html
U mnie jak robię takie masło (choć sery robię zdecydowanie częściej) to zazwyczaj biorę mleko od Pani Zosi, która prowadzi gospodarstwo pod miastem, powiem wam, że tacy ludzie to skarb!
Powiem wam, że nawet jajka od Pani Zosi są smaczniejsze i w widoczny sposób różnią się kolorem i zapachem od kupczych!
tylko pozazdrościć pani Zosi :)
pycha! potwierdzam
sama kiedyś niechcący przebiłam śmietanę i mielismy pyszne masło
:) Dorota pozdrawiam !
W śmietanie z Piątnicy jest karagen. Polecam śmietanę ze Skały (taka w żółtym kubeczku) lub z… Tesco. :-)
w Biedronce 30% jest dobrej jakości….na masło się nadaje doskonale?
super ! przetestuję ! dzięki !
Skałę uwielbiam :)