Domowy kebab z kurczakiem

Domowy kebab z kurczakiem .

domowy-kebab-z-kurczaka

Domowy kebab z kurczakiem.  Hmm, kebab danie bardzo kontrowersyjne, bo szybkie do wydania, bo tłuste, bo takie o .. oj, nie jadłam go przez lata. Aż w czasie pandemii okazało się, że jedyną działającą budą obok pracy jest kebab i przepadłam. Tak, przepadłam – testowaliśmy w pracy potem inne miejsca, nic to nie dało, ten jeden i już : )

Będąc w domu na urlopie, za daleko mam do tego miejsca, więc padło, że trzeba go zrobić w domu, wykorzystałam do tego ulubiony wolnowar.

Domowy kebab z kurczakiem

Najpierw mieszanka przypraw : 

  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej,
  • 1/2 łyżeczki majeranku,
  • 1/3 łyżeczki rozmarynu,
  • 1/2 łyżeczki cebuli suszonej,
  • 2 kulki jałowca
  • szczypta papryczki chili,
  • pół łyżeczki soli

Wszystko roztarłam w moździerzu .

Kurczak : 

70 dkg piersi z kurczaka

Kurczaka pokroiłam w kawałki średniej wielkości, wymieszałam dokładnie z przyprawą i zostawiłam w misce w lodówce na cały dzień. Wieczorem wyjęłam mięso, przełożyłam na papier do pieczenia i zawinęłam je jak cukierka, ciasno. Włożyłam do wolnowaru, włączyłam na low i poszłam spać. W nocy obudził mnie zapach kebabowy : ), ale nic nie ruszałam tylko spałam dalej ; )

 

Rano wyłączyłam wolnowar, pozwoliłam się mięsu schłodzić.

Rano też poszatkowałam czerwoną kapustę i zalałam mieszanką :

Czerwona kapusta

  • 50 ml octu jabłkowego
  • 300 ml wody
  • 1 łyżeczką cukru
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczki soli

całość zagotowujemy i tym zalewamy w słoiku kapustę – odstawiamy.

 

Sos czosnkowy 

  • 4 ząbki czosnku ( my kochamy czosnek )
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • łyżka sirachy ( my lubimy ostrzejszy sos, możesz zastąpić chili tylko uważaj z ilością )
  • sól, pieprz do smaku

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami i odstawić.

 

Do kebaba użyłam też : mieszanki sałat, pomidora pokrojonego w półplasterki, papryki w słupkach, cebulkę.

 

Mięso z kebaba wyjęłam z papieru pokroiłam i podgrzałam na suchej patelni ( rozpadło się, ale tak ma być ;)) .

Na tortilli ułożyłam sałatę, paprykę, pomidora, kapustę, kurczaka, cebulkę i całość polałam sosem, zawinęłam i gotowe.

I co tam niby w tym kebabie nie zdrowego ? W moim nic : ) samo zdrowie i szczęście : )

Całość starczyła mi na przygotowanie 4 porządnych kebabów i dwóch obiadów z mięsem z kurczaka ( następnego dnia podałam go z ryżem i warzywami ) .