Domowy kebab z kurczakiem .
Domowy kebab z kurczakiem. Hmm, kebab danie bardzo kontrowersyjne, bo szybkie do wydania, bo tłuste, bo takie o .. oj, nie jadłam go przez lata. Aż w czasie pandemii okazało się, że jedyną działającą budą obok pracy jest kebab i przepadłam. Tak, przepadłam – testowaliśmy w pracy potem inne miejsca, nic to nie dało, ten jeden i już : )
Będąc w domu na urlopie, za daleko mam do tego miejsca, więc padło, że trzeba go zrobić w domu, wykorzystałam do tego ulubiony wolnowar.
Domowy kebab z kurczakiem
Najpierw mieszanka przypraw :
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- 1 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej,
- 1/2 łyżeczki majeranku,
- 1/3 łyżeczki rozmarynu,
- 1/2 łyżeczki cebuli suszonej,
- 2 kulki jałowca
- szczypta papryczki chili,
- pół łyżeczki soli
Wszystko roztarłam w moździerzu .
Kurczak :
70 dkg piersi z kurczaka
Kurczaka pokroiłam w kawałki średniej wielkości, wymieszałam dokładnie z przyprawą i zostawiłam w misce w lodówce na cały dzień. Wieczorem wyjęłam mięso, przełożyłam na papier do pieczenia i zawinęłam je jak cukierka, ciasno. Włożyłam do wolnowaru, włączyłam na low i poszłam spać. W nocy obudził mnie zapach kebabowy : ), ale nic nie ruszałam tylko spałam dalej ; )
Rano wyłączyłam wolnowar, pozwoliłam się mięsu schłodzić.
Rano też poszatkowałam czerwoną kapustę i zalałam mieszanką :
Czerwona kapusta
- 50 ml octu jabłkowego
- 300 ml wody
- 1 łyżeczką cukru
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżeczki soli
całość zagotowujemy i tym zalewamy w słoiku kapustę – odstawiamy.
Sos czosnkowy
- 4 ząbki czosnku ( my kochamy czosnek )
- 250 ml jogurtu naturalnego
- łyżka sirachy ( my lubimy ostrzejszy sos, możesz zastąpić chili tylko uważaj z ilością )
- sól, pieprz do smaku
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami i odstawić.
Do kebaba użyłam też : mieszanki sałat, pomidora pokrojonego w półplasterki, papryki w słupkach, cebulkę.
Mięso z kebaba wyjęłam z papieru pokroiłam i podgrzałam na suchej patelni ( rozpadło się, ale tak ma być ;)) .
Na tortilli ułożyłam sałatę, paprykę, pomidora, kapustę, kurczaka, cebulkę i całość polałam sosem, zawinęłam i gotowe.
I co tam niby w tym kebabie nie zdrowego ? W moim nic : ) samo zdrowie i szczęście : )
Całość starczyła mi na przygotowanie 4 porządnych kebabów i dwóch obiadów z mięsem z kurczaka ( następnego dnia podałam go z ryżem i warzywami ) .