Kalafior i kurczak z grilla – prosty i smaczny przepis !
Kalafiora uwielbiam, ciągle szukam jakichś nowych możliwości na niego i tak powstał ten przepis. Upał tego dnia lał się z nieba, nie miałam siły stać przy kuchence w kuchni, więc wypadło że obiad będzie z grilla – tam jest przewiew ;)
I tak powstało to danie, proste jak drut .. ale naprawdę tak zrobiony i doprawiony kalafior to jest to !
Kurczak zdrowo przyrządzony bez dodatkowego tłuszczu, dodatków bo i po co .
Kalafior
Kalafiora rozłamujemy na mniejsze kawałki, mogą być i całkiem malutkie.
przyprawy :
- 3 łyżeczki mielonego kuminu
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
- duża szczypta chilli
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki oleju rzepakowego
Wszystko razem mieszamy i tym polewamy kalafiora i dokładnie mieszamy. Tak, aby wszystkie kawałki były oblepione mieszanką.
Odstawiamy na bok w żeliwnej formie. W której kalafior wylądował na grillu.
Kurczak
udka z kurczaka bez skóry i kości pokroiłam na kawałki ( jedno udko na 3 )
W misce zmieszałam :
- 2 łyżki wędzonej papryki
- 2 łyżki sosu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 2 łyżeczki oregano
- chlust oleju żeby wszystko się połączyło
- pieprz i sól
Wymieszałam zalałam tym mięso, porządnie wymieszałam. Odstawiłam.
Kalafior w żeliwnej formie wylądował na grillu, na rusztach i na podkładce do smażenie wylądował kurczak całość razem smażyła się na grillu rozgrzanym do 200 C – około 25 minut. Kalafior wyszedł pyszny i chrupiący, kurczak dobrze doprawiony i taki smaczny.