Domowy wypiek chleba to książka autorstwa Lauren Chattman, która w prosty i bardzo przystępny sposób zapoznaje nas z tajnikami pieczenia chleba.
W książce dokładnie opisane jest jakie składniki powinniśmy używać, czyli np. jaka mąka, jej typy, o mące organicznej, skrobi, o drożdżach.
Na końcu każdego rozdziału są pytanie, które mogą w naszej głowie powstać w trakcie przygotowywania chleba, pytania są np. takie : czy to prawda, że cynamon zabija drożdże ? Co to jest mąka kukurydziana i do czego jej używać ? Czy w przepisie miód można zastąpić syropem klonowym ? i wiele wiele innych, naprawdę ciekawych.
Kolejnym działem jest dział wyposażenie, gdzie dokładnie dowiadujemy się co powinniśmy mieć, ale jak też niektóre z przyrządów możemy zastąpić. Jakie są klasyczne formy do pieczenia chleba, jak wytworzyć parę w piekarniku, jak kupić dobry nóż do chleba i wiele wiele innych. Jest też rozdział jak wyrabiać ciasto, jak je formować, jak nacinać.
Naprawdę bardzo przydatne informacje.
Przepisy na chleby są z wykorzystaniem drożdży instant oraz z zakwasem z dzikich drożdży.
Przepisy są m.in na : Okrągły chleb z serem cheddar, smakowite bagietki na zakwasie, pełnoziarnisty chleb z miodem i orzechami laskowymi. chleb żytni z ziarnami i wiele innych.
Co pewnie zainteresuje posiadaczy automatów do chleba, są też przepisy do wykorzystania w automacie, już niedługo jeden z przepisów na moim blogu.
Książka jest wspaniałym pomysłem na prezent dla osoby, która dopiero zamierza zacząć piec chleb, ale i dla takiej która miała już z chlebem do czynienia, ale chciałaby dowiedzieć się jeszcze więcej. Ja serdecznie polecam, książkę może i czytać do poduszki i naprawdę dużo się z niej nauczyć.
U mnie ta książka na stałe zajmuje miejsce na półce z książkami, uważam, że jest to niezbędne kompendium wiedzy do którego nie raz zaglądnę.
Lauren Chattman
stron: 279
cena: 29,29 ( obecnie promocja)
Za książkę do recenzji dziękuję wydawnictwu RM
A i jeszcze tańsze książki z tego wydawnictwa można znaleźć pod adresem www.10zlotych.pl
Bardzo się cieszę, że wspomniałaś o książce o domowym wypieku chleba. Ja się zabieram trochę na oko, trochę na czuja, realizując przepisy znalezione w sieci, ale od dłuższego czasu chodzi mi po głowie porządny „podręcznik”. Fajnie wiedzieć co jest godne polecenia.
książka dla początkującego jest naprawdę bardzo ok !