Panettone z automatu do chleba, to pierwszy przepis, który wybrałam z książki Domowy wypiek chleba. Przepis prosty i bardzo jasno objaśniony. Wypiek wychodzi pyszny, u mnie mocno czekoladowy, z rozpływającym się w ustach kawałkami czekolady,pachnący skórką pomarańczową. Pyszny pomysł na niedzielne śniadanie.
Panettone ( z moimi zmianami )
- 400 g mąki pszennej
- 60 g ( 1/4 szklanki ) cukru
- 7 g ( 1 1/2 łyżeczki ) soli morskiej
- 4 duże jajka
- 60 ml mleka ( 1/4 szkl. mleka )
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 280 g masła w temp. pokojowej pokrojonego na małe kawałeczki
- 7 g drożdży instant
- 1 szkl. czekolady ( u mnie Wawel Gorzka 70%) zmiksowana blenderem na małe kawałeczki
- 1/2 szkl. skórki pomarańczowej Kresto
- 1/2 szkl. zmielonych migdałów BackMitt
Do pojemnika na chleb wsypujemy na dno drożdże, potem mąkę, cukier i sól, dodajemy jajka, mleko, ekstrakt waniliowy i 4 łyżki masła. Zamykamy pokrywę ustawiamy najprostszy wariant pieczenia ( jasna skórka) . Po 10 minutach otwieramy pokrywę i dodajemy masło w kawałeczkach aż masło dokładnie zostanie wchłonięte przez ciasto. Gdy maszyna zapiszczy żeby dodać ewentualne dodatki dodajemy skórkę oraz migdały i czekoladę. Jeśli wasza maszyna nie piszczy dodajcie dodatki zaraz przed tym jak maszyna zacznie piec. Pozostawiamy maszynę w spokoju i dajemy jej upiec chlebek. Po upływie czasu wyjmujemy chleb z formy i odstawiamy do ostygnięcia.
Chleb jest pyszny, lekko się kruszy, ale smak hmmm.. czekoladowo, pomarańczowy pyszny!
Już czuję smak tej włoskiej baby :-D No i fajnie, że piecze się ją w automacie, wreszcie będzie można go odkurzyć, bo od czasu zawarcia przymierza z zakwasem maszyna odeszła w zapomnienie ;-)
Wygląda naprawdę smakowicie. Szkoda, że nie mam automatu do chleba.
Faktycznie pyszny pomysł :)
:)
to zapraszam w odwiedziny ;)
polecam :)
a jeśli chciałabym to upiec w piekarniku, to jak długo i w jakiej temperaturze? pozdrawiam!