Panettone z automatu do chleba

Panettone z automatu do chleba, to pierwszy przepis, który wybrałam z książki Domowy wypiek chleba. Przepis prosty i bardzo jasno objaśniony. Wypiek wychodzi pyszny, u mnie mocno czekoladowy, z rozpływającym się w ustach kawałkami czekolady,pachnący skórką pomarańczową. Pyszny pomysł na niedzielne śniadanie.

Panettone

Panettone ( z moimi zmianami )

  • 400 g mąki pszennej
  • 60 g ( 1/4 szklanki ) cukru
  • 7 g ( 1 1/2 łyżeczki ) soli morskiej
  • 4 duże jajka
  • 60 ml mleka ( 1/4 szkl. mleka )
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 280 g masła w temp. pokojowej pokrojonego na małe kawałeczki
  • 7 g drożdży instant
  • 1 szkl. czekolady ( u mnie Wawel Gorzka 70%) zmiksowana blenderem na małe kawałeczki
  • 1/2 szkl. skórki pomarańczowej Kresto
  • 1/2 szkl. zmielonych migdałów BackMitt

 

Do pojemnika na chleb wsypujemy na dno drożdże, potem mąkę, cukier i sól, dodajemy jajka, mleko, ekstrakt waniliowy i 4 łyżki masła. Zamykamy pokrywę ustawiamy najprostszy wariant pieczenia ( jasna skórka) . Po 10 minutach otwieramy pokrywę i dodajemy masło w kawałeczkach aż masło dokładnie zostanie wchłonięte przez ciasto. Gdy maszyna zapiszczy żeby dodać ewentualne dodatki dodajemy skórkę oraz migdały i czekoladę. Jeśli wasza maszyna nie piszczy dodajcie dodatki zaraz przed tym jak maszyna zacznie piec. Pozostawiamy maszynę w spokoju i dajemy jej upiec chlebek. Po upływie czasu wyjmujemy chleb z formy i odstawiamy do ostygnięcia.

panettone

Chleb jest pyszny, lekko się kruszy, ale smak hmmm.. czekoladowo, pomarańczowy pyszny!

 

 

7 myśli na temat “Panettone z automatu do chleba

  1. Już czuję smak tej włoskiej baby :-D No i fajnie, że piecze się ją w automacie, wreszcie będzie można go odkurzyć, bo od czasu zawarcia przymierza z zakwasem maszyna odeszła w zapomnienie ;-)

  2. a jeśli chciałabym to upiec w piekarniku, to jak długo i w jakiej temperaturze? pozdrawiam!

Możliwość komentowania jest wyłączona.