Dorsz smażony panierowany szczerze mówiąc rzadko gości u nas w domu, ale od kiedy zrobiłam zupę rybną mój syn zakochał się w dorszu, i jak to mówi dorszyk musi być w piątek.
W piątek zatem pojawił się w domu dorsz smażony panierowany. Pyszny i chrupiący, podany z gotowanymi ziemniaczkami i surówką z pysznej kiszonej kapusty.
Dorsz smażony
- 4 polędwice z dorsza ( rozmrożone )
- pieprz cytrynowy
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- odrobina soli
Dorsza rozmrożonego osuszyłam za pomocą ręcznika papierowego. Dorsza po osuszeniu doprawiłam pieprzem i solą.
Do jednego głębokiego talerza wybiłam jajka i zmieszałam je z mlekiem. Do drugiego talerza nasypałam bułkę tartą.
Na patelni rozgrzałam olej rzepakowy na wysokość około 1,5 – 2 cm.
Dorsza najpierw zanurzyłam w jajku, potem obtoczyłam w tartek bułce potem znowu w jajku i w tartej bułce. Opanierowaną rybę położyłam na rozgrzany olej. Tak postąpiłam z wszystkimi kawałkami ryby.
Każdy z kawałków smażyłam ok. 2 minut z każdej strony na brązowo.
Usmażoną rybę podałam z ugotowanymi ziemniakami w plasterkach i surówką z kiszonej kapusty.
Uwielbiam takiego dorsza, sama już dawno nie jadłam…
Aniu to może już czas:) pozdrawiam! Ulcik