Dorsz smażony panierowany czyli pyszny obiad

Dorsz smażony panierowany szczerze mówiąc rzadko gości u nas w domu, ale od kiedy zrobiłam zupę rybną mój syn zakochał się w dorszu, i jak to mówi dorszyk musi być w piątek. 

W piątek zatem pojawił się w domu dorsz smażony panierowany. Pyszny i chrupiący, podany z gotowanymi ziemniaczkami i surówką z pysznej kiszonej kapusty.

 

dorsz panierowany

Dorsz smażony

  • 4 polędwice z dorsza ( rozmrożone )
  • pieprz cytrynowy
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki mleka
  •  odrobina soli

 

Dorsza rozmrożonego osuszyłam za pomocą ręcznika papierowego. Dorsza po osuszeniu doprawiłam pieprzem i solą.

Do jednego głębokiego talerza wybiłam jajka i zmieszałam je z mlekiem. Do drugiego talerza nasypałam bułkę tartą. 

Na patelni rozgrzałam olej rzepakowy na wysokość około 1,5 – 2 cm. 

Dorsza najpierw zanurzyłam w jajku, potem obtoczyłam w tartek bułce potem znowu w jajku i w tartej bułce. Opanierowaną rybę położyłam na rozgrzany olej. Tak postąpiłam z wszystkimi kawałkami ryby.

Każdy z kawałków smażyłam ok. 2 minut z każdej strony na brązowo. 

dorsz smażony

Usmażoną rybę podałam  z ugotowanymi ziemniakami w plasterkach i surówką z kiszonej kapusty. 

 

2 myśli na temat “Dorsz smażony panierowany czyli pyszny obiad

Dodaj komentarz