Drobiowa szynka z szynkowaru, to pierwsza wędlina którą zrobiłam w moim nowym urządzeniu, które dostałam do testów w ramach współpracy z Tradismak.pl.
Szynkowar jest prostszy ( wg mnie ) niż te, które kilkanaście lat temu podbijały nasze kuchnie, tu potrzebujemy tylko mięsa, przypraw, garnka i wody, trochę czasu i gotowe, szynka bez chemii,bez dziwnego składu już przed nami na talerzu.
Drobiowa szynka z szynkowaru
- 0,4 kg piersi z kurczaka
- 0,5 kg udek z kurczaka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka przyprawy Szeherezada
Mięso umyłam pod zimną wodą, wysuszyłam i zmieliłam w Speedcooku ( można oczywiście użyć maszynki do mięsa ), dodałam przyprawy, całość dosoliłam, porządnie wymieszałam. Całość przełożyłam do szynkowara, zamknęłam klamrą i wstawiłam do garnka z zimną wodą na ściereczce. Zagotowałam a potem w lekko wrzącej wodzie całość gotowała się przez 60 minut, wyłączyłam gaz, wyjęłam szynkowar, odstawiłam do wystudzenia. Później otworzyłam szynkowar wyjęłam szynkę i… zjadłam pyszną kanapkę z domową wędlinę.
Szczerze polecam.
Wpis powstał przy współpracy z Tradismak.pl
Szynkowar? Kilka razy czytałam czy się nie pomyliłam, czy nie chodzi o szybkowar. Jak to wygląda, jak działa i gdzie kupić?
JustInka nie pomyliłaś się to szynkowar :) czyli urządzenie do przygotowywania domowej wędliny. Na drugim zdjęciu widać jak ten szynkowar wygląda, a w pierwszym zdaniu wpisu masz link do producenta :) ps. u mnie kolejny wyrób w toku :)
Ula jakie pyszności.A można zrobić z samych piersi ?
Mariola, zapewne tak tylko może być bardziej suche :)
Chętnie bym przetestowała to urządzenie, jak patrzę na Twoje dzieło, to jeszcze większej ochoty nabieram :)
kupię około 70 dag piersi i małe udko.Trochę Cie pomęczę. Nie mam Twojej przyprawy, na jaką najlepiej zamienić? Czytałam na innych blogach dodają żelatynę, co o tym myślisz ? Ps po pracy idę na zakupy i robię Twoją szynkę.
wiesz można i dodać żelatynę, będziesz miała galaretkę .. ja na razie nie dodawałam, ale pewnie i tak też spróbuję :)
A przyprawę zastąp: solą, pieprzem i taką przyprawą jaką będziesz miała ochotę. Ja dzisiaj robiłam kolejną wędlinę i przed ułożeniem jej w szynkowarze, usmażyłam tyle ile zmieściło mi się na małej łyżeczce, żeby zobaczyć czy jest dobrze doprawiona :) może tak spróbuj. powodzenia !
oj, wcale Ci się nie dziwię, to jest mega proste w obsłudze :)
pozdrawiam
Ula szynka sie gotuje, co prawda nie był czasu na marnowanie dodałam pieprz,sól i przyprawę do indyka ponieważ dodałam pierś. Nie wiem co wyjdzie trochę za mało było mięsa. Jak się będzie czym pochwalić to się pochwalę.:)
trzymam kciuki :)
Ula wyszła pyszna tylko ma jedną wadę z którą trudno sobie poradzić,mało:)dzięki za przepis :)
no to bardzo się cieszę :) i powodzenia z kolejnymi wędlinami :)