Drobiowa szynka z szynkowaru

Drobiowa szynka z szynkowaru, to pierwsza wędlina którą zrobiłam w moim nowym urządzeniu, które dostałam do testów w ramach współpracy z Tradismak.pl.

Szynkowar jest prostszy ( wg mnie ) niż te, które kilkanaście lat temu podbijały nasze kuchnie, tu potrzebujemy tylko mięsa, przypraw, garnka i wody, trochę czasu i gotowe, szynka bez chemii,bez dziwnego składu już przed nami na talerzu.

domowa wędlina drobiowa z szynkowaru

Drobiowa szynka z szynkowaru 

 

Mięso umyłam pod zimną wodą, wysuszyłam i zmieliłam w Speedcooku ( można oczywiście użyć maszynki do mięsa ), dodałam przyprawy, całość dosoliłam, porządnie wymieszałam. Całość przełożyłam do szynkowara, zamknęłam klamrą i wstawiłam do garnka z zimną wodą na ściereczce. Zagotowałam a potem w lekko wrzącej wodzie całość gotowała się przez 60 minut, wyłączyłam gaz, wyjęłam szynkowar, odstawiłam do wystudzenia. Później otworzyłam szynkowar wyjęłam szynkę i… zjadłam pyszną kanapkę z domową wędlinę.

Szynkowar - wędlina domowa

Szczerze polecam.

Wpis powstał przy współpracy z Tradismak.pl

tradismak.pl

12 myśli na temat “Drobiowa szynka z szynkowaru

  1. JustInka nie pomyliłaś się to szynkowar :) czyli urządzenie do przygotowywania domowej wędliny. Na drugim zdjęciu widać jak ten szynkowar wygląda, a w pierwszym zdaniu wpisu masz link do producenta :) ps. u mnie kolejny wyrób w toku :)

  2. kupię około 70 dag piersi i małe udko.Trochę Cie pomęczę. Nie mam Twojej przyprawy, na jaką najlepiej zamienić? Czytałam na innych blogach dodają żelatynę, co o tym myślisz ? Ps po pracy idę na zakupy i robię Twoją szynkę.

  3. wiesz można i dodać żelatynę, będziesz miała galaretkę .. ja na razie nie dodawałam, ale pewnie i tak też spróbuję :)

    A przyprawę zastąp: solą, pieprzem i taką przyprawą jaką będziesz miała ochotę. Ja dzisiaj robiłam kolejną wędlinę i przed ułożeniem jej w szynkowarze, usmażyłam tyle ile zmieściło mi się na małej łyżeczce, żeby zobaczyć czy jest dobrze doprawiona :) może tak spróbuj. powodzenia !

  4. Ula szynka sie gotuje, co prawda nie był czasu na marnowanie dodałam pieprz,sól i przyprawę do indyka ponieważ dodałam pierś. Nie wiem co wyjdzie trochę za mało było mięsa. Jak się będzie czym pochwalić to się pochwalę.:)

  5. Ula wyszła pyszna tylko ma jedną wadę z którą trudno sobie poradzić,mało:)dzięki za przepis :)

Możliwość komentowania jest wyłączona.