Drożdżówka odrywana z cynamonem i gruszkami

Drożdżówka odrywana to ciasto, które chodziło za mną do zrobienia od dawna. A dokładnie od momentu kiedy zobaczyłam je u Liski na blogu. Chodziło i chodziło … aż jest :) Oczywiście przeszukałam zasoby internetu i tak wyszła moja własna wersja ciasta.

 

Drożdżówka odrywana
Drożdżówka odrywana

Drożdżówka odrywana

  • 40 dkg mąki pszennej
  • 8 łyżek cukru brązowego
  • 10 dkg masła
  • 5 dkg drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 całe jajka
  • 150 ml mleka
  • 3 łyżki mąki do podsypania na stolnicy
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 słoika dżemu z gruszek z cynamonem

Masło rozpuścić, przestudzić. Mleko podgrzać ( ma być letnie ). W miseczce zalać drożdże mlekiem dodając 2 łyżki cukru i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce ( ja stawiam miskę na garnku z gorącą wodą ). Gdy zaczyn urośnie wlać go do przesianej mąki, dodać jajka, masło i resztę cukru, zagnieść ciasto. Makutrę/miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce ( u mnie na kolejny garnek z gorącą wodą ) zostawić aż ciasto podwoi swoją objętość.

Wyjmujemy ciasto na stolnicę podsypaną mąką i wałkujemy ciasto. Rozpuszczamy masło, mieszamy je z 2 łyżkami cukru i cynamonem.  Kroimy ciasto w prostokątne pasy i smarujemy naszą mieszanką. Na to rozsmarowujemy łyżkę dżemu, kładziemy kolejny pasek ciasta który smarujemy masłem oraz dżemem i tak do wykończenia ciasta, mi wyszło sześć pasków. Teraz kroimy paski w kwadraty. Formę keksową wykładamy papierem, układamy kawałki ciasto koło siebie. Smarujemy z góry resztą masła i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 160 C, ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45-50 minut.

Drożdżówka odrywana .. znika
Drożdżówka odrywana .. znika

Uwaga ! ciasto znika w zastraszającym tempie nawet gdy jest gorące, co obrazuje powyższe zdjęcie :)