Duszona karkówka z cebulą i marchewką zagościła na naszym stole kilka dni temu i już wiem, że będzie powtórka.
Pyszny pomysł na obiad.
A dlaczego będzie powtórka ? Przepis jest prosty, prawie robi się sam a karkówka smakuje przepysznie.
Duszona karkówka z cebulą i marchewką
- 5 plastrów karkówki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 5 młodych marchewek
- 1 łyżeczka kminku
- sól, pieprz do smaku
- 0,5 litra wody
- 5 łyżek oleju
Cebulę, czosnek oraz marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, cebulę w półplasterki.
Karkówkę lekko rozbijamy. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy szybciutko karkówkę.
Ściągamy z patelni karkówkę i na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę, czosnek przez około 5 minut wraz z dodatkiem soli i pieprzu. Dodajemy marchewkę i kminek, szybko przesmażamy. Po chwili wodę, mieszamy i po chwili dodajemy karkówkę, całość dusimy pod przykryciem około 20 minut, aż karkówka będzie mięciutka.
Mniam, pyszny to był obiad ! u nas podany z makaronem do którego ten sosik się przykleił .. mniam !