Fasolka szparagowa w boczku zawijana

Fasolka szparagowa, kto jej nie lubi ? Ja bardzo lubię ! A mój J. przywiózł ostatnio w wyjazdu, pomysł na taką oto fasolkę szparagową. 

fasolka szparagowa w boczku zawijana

Fasolka tak robiona jest pyszna, pachnąca i chrupiąca. Taką fasolkę możemy podać jako dodatek do dań z grilla, albo do młodych ziemniaczków i jajka sadzonego. 

 

Fasolka szparagowa w boczku zawijana 

  • 50 dkg fasolki szparagowej 
  • kilkanaście plasterków boczku wędzonego
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól 
  • oliwa z oliwek
  • wykałaczki

 

Fasolce obciąć końce, przełożyć do garnka, posolić, zalać wodą i ugotować al dente ( czyli tak żeby była lekko twarda). 

Fasolkę zostawić do schłodzenia. 

Kilka strączków fasolki wziąć do ręki i obwiązać boczkiem, spiąć wykałaczką. Odłożyć na talerz, tak przygotować całą fasolkę, potem skropić oliwą i posypać pieprzem. 

fasolka szparagowa boczek

Na rozgrzanym grillu / patelni smażyć pęczki fasolek przez kilka minut, aż boczek się przyrumieni. Gotowe, podajemy gorące. 

Smacznego ! 

Jedna myśl na temat “Fasolka szparagowa w boczku zawijana

Dodaj komentarz