Konkurs z Sante – czas start !

Konkurs z Sante – czas start ! Czyli konkurs na zdrowe, smaczne przepisy kulinarne. 

SANTE

 

Tak już dzisiaj startuje nowy konkurs specjalnie dla WAS ! czyli czytelników mojego bloga. 

Zasady konkursu :

– w komentarzu do tego wpisu umieść przepis na danie wegetariańskie / wegańskie – możesz umieścić maks 3 przepisy, każdy w osobnym komentarzu. W przepisie musi znaleźć się chociaż 1 produkt marki Sante.

– do każdego przepisu możesz przesłać zdjęcia  na mój adres email – kuchnianawzgorzu@gmail.com – zdjęcia umieszczę w specjalnym albumie ze zdjęciami na profilu bloga na Facebooku

– nagroda : 2 takie zestawy produktów Sante jak na zdjęciu poniżej – czyli pyszne produkty marki Sante ! 

konkurs sante

– Czas trwania konkursu 8.06.15 – 19.06.15

– Zwycięzców wybieram ja w terminie 3 dni od zakończenia konkursu podam wyniki.

– Nagrody wysyłam agencja reklamowa Synertime. Wysyłka nagród w ciągu 14 dni, wysyłka na terenie RP

– Pamiętaj przepis musi być twojego autorstwa, jak i zdjęcie . 

 

To co weźmiesz udział ? Zapraszam!! 

 

 

56 myśli na temat “Konkurs z Sante – czas start !

  1. Oto przykładowe sniadanie
    zależy jak z czasem;)
    Na szybko
    Płatki gorskie zalane wrzadkiem i przykryte by sie rozmokły
    dwie truskawki
    jogurt
    łyżeczka dyni
    łyżeczka lnu
    wszystko razem mieszam i jem
    do tego czystek zamiast herbaty
    jak mam czas
    to kanapeczki
    4 świeże listki szpinaku
    2kromki chleba ryżowe go
    dwa plasterki pomidora
    rzodkiewka
    podsmażony sezam na suchej patelni
    tym posypuje kanapki
    no i oczywiscie ugotowane jajeczko na miękko
    a do tego zielona kawa lub czystek

  2. Zdrowe kule energetyczne:
    -75 g pasty migdałowej (zmiksowane migdały w młynku do kawy lub mocnym blenderze)
    -15 g jagód goji
    -130 g płatków owsianych
    -45 g miodu
    -70 g masła orzechowego – Domowego

    Wszystkie składniki wymieszać w misce tak aby całość się zlepiała. Formować kulki wielkości orzecha laskowego i odkładać na papier do pieczenia.
    Opcjonalnie można obtoczyć w wiórkach gorzkiej czekolady.
    Chłodzić w lodówce przez ok 2h.

  3. Polecam „budyń owsiany” – idealny na letnie śniadanie:

    1 szklanka ugotowanej kaszy owsianej
    1 banan
    1/2 świeżego mango
    3 plastry świeżego ananasa
    2 łyżeczki ksylitolu Sante
    3 łyżeczki lnu mielonego złotego Sante
    2 łyżki otrębów owsianych Sante
    1/2 szklanki mleka
    2-3 łyżki syropu z bzu
    Wszystkie składniki ( odkładamy część świeżych owoców do dekoracji) miksujemy razem w blenderze na gęsty krem, przelewamy do pucharków i dekorujemy z wierzchu pokrojonymi w kostkę owocami. Polewamy odrobiną syropy z bzu – poezja!

  4. Pyszny deser FIT dla łasuchów

    Składniki

    Pudding czekoladowy Winiary

    300 ml mleka

    Galaretka malinowa (lub inna wg upodobań)

    Garść suszonej żurawiny SANTE

    Pół kubka małego jogurtu naturalnego

    Jabłko

    Cynamon

    Kostka gorzkiej czekolady

    Banan

    Łyżeczka oleju kokosowego lub innego

    Wykonanie (krok po kroku):

    Zrobić galaretkę wg instrukcji na opakowaniu i przelać ją do pucharków lub miseczek wedle upodobania. Następnie zostawić do ostudzenia.
    Jabłko pokroić w kostkę oprószyć cynamonem i podsmażyć na oleju
    Kostkę czekolady zetrzeć na drobno
    Jak galaretka stężeje to można przystąpić do wykończenia deseru. Na galaretkę nałożyć mniej więcej po łyżeczce jogurtu naturalnego, na to posypać suszoną żurawinę i podsmażone wcześniej jabłka
    Zrobić pudding czekoladowy według instrukcji na opakowaniu.
    Nakładać pudding na jabłka, a na koniec przybrać deser pokrojonym bananem i wszystko posypać czekoladą

  5. Deser

    W naczyniu lub szklance najlepiej jakimś podłużnym i przeźroczystym układać od dołu poszczególne partie. Np.

    biszkopty moczone w kawie
    rozgnieciony banan z płatkami owsianymi SANTE
    suszona żurawina SANTE (może być moczona w ciepłej wodzie, żeby zmiękła, ale niekoniecznie)
    podsmażone jabłka z cynamonem
    jogurt naturalny
    świeży ananas
    starte pół kostki gorzkiej czekolady – posypałam

  6. SAŁATKA

    szpinak liście młode
    kabanos
    ser żółty
    suszona żurawina SANTE
    pomidor
    jajko (opcjonalnie)
    pestki słonecznika SANTE (uprażyć na suchej patelni)

    sos robię taki – woda, olej lniany, ciut musztardy i ulubione zioła

  7. Placuszki bez mąki
    Składniki:
    – 2 jajka
    – 120g jogurtu naturalnego
    – 4 łyżki otrębów (ja dałam 2 owsianych SANTE i 2 gryczanych)
    – łyżka ksylitolu (lub cukru czy stewii)
    – szczypta sody oczyszczonej
    *opcjonalnie: orzechy rozgniecione na miazgę
    Rozdzielamy jajka na żółtka i białka. Żółtka miksujemy z jogurtem i otrębami, a białka wraz z ksylitolem ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy pianę z poprzednią masą. Smażymy na patelni pod przykryciem z minimalną ilością tłuszczu lub bez, pamiętając, że 1 łyżka masy=1 placuszek.
    Smacznego!

  8. Prawie naleśniki z otrębów
    Składniki na 1 naleśnika:
    – 25g otrębów SANTE (np. owsianych, gryczanych)
    – całe jajko
    – 50ml mleka
    *opcjonalnie: łyżeczka ksylitolu SANTE

    Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miseczki, mieszamy tak, by otręby nie zostały na dnie. Ciasto wylewamy na gorącą patelnię muśniętą oliwą z oliwek. Smażymy do czasu gdy cała góra się zetnie. Obracamy na drugą stronę i smażymy 1-2min. Dodatki zależą już od Waszej wyobraźni :)
    Smacznego!

  9. Placki gryczane z orzechami i lnem
    Składniki:
    – 120g mąki gryczanej
    – 30g mielonych/tartych orzechów SANTE (ja dałam laskowych)
    – 1,5 szklanki mleka
    – łyżka miodu
    – łyżka lnu mielonego SANTE
    – 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    *opcjonalnie: 1-2 łyżeczki cynamonu (ja pominęłam)
    1-2 łyżeczki ksylitolu SANTE

    Jeżeli mamy całe orzechy to mielimy je blenderem lub w malakserze na małe kawałeczki, a najlepiej na proszek. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Smażymy na patelni z obu stron z jak najmniejszą ilością oliwy z oliwek, pamiętając o zasadzie: 1 łyżka = 1 placuszek. Świetnie smakują bez dodatków, aczkolwiek można podawać je z jogurtem i np. cynamonem.
    Smacznego!

  10. Oj lubię te produkty i mam większość z nich w domu. Wczoraj zrobiłam bułki hamburgerowe właśnie posypane sezamem Sante :) przepis do wglądu znajduje się na blogu – wkładka: indyk nie wege ;)

  11. Ciepła sałatka z quinoa i pieczonymi warzywami
    Składniki:
    3 łyżki ugotowanej komosy ryżowej Sante
    garść ulubionej sałaty np. rzymska, lodowa
    1 upieczony burak
    1/2 upieczonej czerwonej papryki
    1/2 upieczonej małej, żółtej cukinii
    1 upieczona marchewka
    garść świeżych kurek
    oliwa z oliwek
    sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, szczypiorek

    Wykonanie:
    Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, ale nie obieramy ze skóry!
    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopniu.
    Buraka i marchewkę zawijamy w folię aluminiową i pieczemy, buraka średniej wielkości przez 50 minut, marchewkę przez 30.
    Paprykę i cukinię kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy 25 minut.
    W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy kurki z czosnkiem.
    Quinoa gotujemy przez 20 minut w lekko osolonej wodzie.
    Kiedy wszystkie składniki będą gotowe, przygotowujemy sałatkę. Buraka obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę marchewkę, paprykę, cukinię i sałatę. Quinoa dodajemy do posmażonych kurek i mieszamy z warzywami. Całość doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Posypujemy szczypiorkiem.

  12. Zapiekanka z kaszy bulgur i kuskus z warzywami i masłem z nerkowców
    Składniki:
    Kasza kuskus Sante – 100g
    Kasza bulgur – 100g
    Szpinak – 250g
    Dynia – 200g
    Papryka czerwona – 200g
    Patisony – 250g
    Groszek cukrowy – 100g
    Ciecierzyca ugotowana – 200g
    Orzechy nerkowca – 100g
    Oliwa z oliwek – 2 łyżeczki
    Sól, pieprz, czosnek, curry, kolendra, tymianek

    Wykonanie:
    Szpinak dokładnie myjemy, suszymy i smażymy na 1 łyżeczce oliwy. Pod koniec smażenia dodajemy 1 ząbek czosnku.
    Dynię obieramy, kroimy w kostkę i smażymy około 10 minut na 1 łyżeczce oliwy z oliwek.
    Patisony myjemy i kroimy w kostkę, a paprykę w cienkie paski.
    W blenderze miksujemy orzechy nerkowca, na gładką masę, przypominającą konsystencją masło.
    Zmiksowane orzechy dodajemy do duszonego szpinaku i doprawiamy do smaku przyprawami.
    Kaszę kuskus i bulgur mieszamy, zalewamy wrzątkiem i dodajemy curry.
    Groszek cukrowy blanszujemy przez 3 minuty.
    W dużym naczyniu mieszamy podduszoną dynię, szpinak, pokrojone warzywa, groszek cukrowy, ugotowaną ciecierzycę i kaszę. Całość doprawiamy do smaku ziołami, ulubionymi przyprawami, solą, pieprzem i czosnkiem.
    Wszystko umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Całość można podlać od czasu do czasu wodą lub bulionem warzywnym.

  13. Sałatka z czerwonej soczewicy i kaszy kus-kus z dodatkiem pomidorków koktajlowych, orzechów włoskich i rodzynków.

    Składniki:
    Czerwona soczewica – 100g
    Kasza kus-kus Sante – 50g
    Pomidorki koktajlowe – 250g
    Orzechy włoskie – 50g
    Rodzynki – 50g
    Groszek konserwowy – 100g
    Oliwa z oliwek – 1 łyżka
    Curry, papryka ostra, sól, pieprz

    Wykonanie:
    Czerwoną soczewicę gotujemy z dodatkiem curry. Kaszę kus-kus zalewamy gorącą wodą i ostawiamy do całkowitego wchłonięcia wody i ostygnięcia.
    W tym czasie rodzynki płuczemy i zalewamy wodą. Pozostawiamy na 15 minut.
    Orzechy włoskie siekamy i prażymy na gorącej patelni bez dodatku tłuszczu.
    Ugotowaną soczewicę mieszamy z kaszą kus-kus, groszkiem, pokrojonymi pomidorkami. Dodajemy odsączone z wody rodzynki i prażone orzechy. Całość mieszamy z oliwą z oliwek i doprawiamy do smaku curry, papryką, solą i pieprzem.

  14. Babeczki serowo-szarlotkowe
    Składniki (około 8 babeczek):

    60g płatków owsianych Sante
    40g otrąb pszennych Sante
    1 łyżka siemienia lnianego Sante
    100g sera-twarogu
    ½ szklanki mleka
    1 jajko
    1 jabłko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    cynamon
    cukier trzcinowy do smaku

    Do miski wrzucamy płatki, otręby, proszek do pieczenia i mleko. Odstawiamy do namoczenia na około 15 min.
    Do miski wbijamy jajko, dodajemy pokruszony ser biały, siemię lniane, cynamon, pokrojone w kostkę jabłko i cukier. Wszystko razem mieszamy. Masę rozkładamy do foremek i pieczemy około 20-25 min w 180*C.

    Daria I.

  15. fit pizza

    Spód:
    6 łyżek otrębów – 4 owsiane i 2 pszenne
    2 łyżki skrobii kukurydzianej
    2 łyżki mleka
    1 op. suszonych drożdży
    jajko
    1 łyżka oliwy

    Wszystkie składniki suche mieszamy razem, dodajemy ciepłe mleko i jajko. Odstawiamy do wyrośnięcia.
    Formę do pizzy/tarty wykładamy ciastem i nakładamy farsz.

    Farsz:
    U mnie szpinak mrożony – 1 opakowanie
    1/4 kostki sera feta
    1/2 cebuli

    Szpinak z cebulą przysmażamy i wykładamy na ciasto.
    Pieczemy ok. 25 minut w 180 st.

    Daria I.

  16. Knedle serowe

    250 g sera białego chudego
    szklanka mąki pełnoziarnistej pół na pół z otrębami pszennymi
    1 jajko
    ok. 10 małych truskawek

    do podania
    jogurt naturalny/ serek homogenizowany

    Ser mielimy na gładko, dodajemy jajko i miksujemy na gładką masę. Później stopniowo dodajemy mąkę aż ciasto nie będzie się kleić. Ciasto dzielimy na części (zależnie jak duże knedle chcemy otrzymać) i każdą z nich wałkujemy w dość płaski placuszek. Nakładamy na niego truskawkę i zlepiamy boki. Zlepiony knedel formujemy w dłoniach w kulkę. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min. od wypłynięcia.

    Daria I.

  17. Witam serdecznie, chciałabym zgłosić przepis na „Lekki deser serowy nadziany musli i czerwonymi owocami – idealne drugie śniadanie”:
    Składniki:

    naturalny serek wiejski ziarnisty 200 g (schłodzony w lodówce)
    2-3 łyżki musli z owocami bez cukru
    5 truskawek
    4 czereśnie bez pestek
    opcjonalnie łyżeczka miodu
    listki świeżej mięty

    Przygotowanie:

    Do miseczki przekładamy serek, który łączymy z musli. Na tym etapie możemy dodać również miód do smaku (ja pominęłam).

    Tak przygotowany serek przekładamy do kieliszka lub innego dowolnego naczynia.

    Owoce myjemy. Z czereśni wyciągamy pestki. Truskawki kroimy na połówki.

    Owoce układamy dowolnie na serku. Na koniec posypujemy wierzch deseru odrobiną musli i dodajemy kilka listków świeżej mięty.

    Podajemy.

    Smacznego

    Matleen, Słodkie okruszki

  18. ROLADKI Z CUKINII Z PASTĄ Z FASOLI ADZUKI
    Składniki:
    – 2 małe cukinie
    – 150 g fasoli adzuki
    – sok z cytryny
    – przyprawy: sól morska sante, pieprz ziołowy, papryka ostra, oregano, curry

    Przygotowanie:
    1. Cukinię pokroić wzdłuż na kilka pasów o grubości około 0,5 cm.
    2. Obsypać lekko solą i curry, a następnie grillować w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 10 minut.
    3. Uprzednio namoczoną (przez całą noc) fasolę adzuki ugotować do miękkości (40 minut).
    4. Fasolę zblendować z dodatkiem soku z cytryny i przypraw.
    5. Na ugrillowane paski cukinii nałożyć pastę i zawijać.

  19. OWOCOWA TARTA Z MIGDAŁOWYM SPODEM
    Składniki:
    -4 garście migdałów
    -3 garście rodzynek
    -1/2 szklanki kaszy jaglanej sante
    -0,5l mleka kokosowego
    -2 łyżeczki stevi
    -kiwi
    -borówki

    Przygotowanie:
    1. Migdały rozdrobnić/zmielić w blenderze.
    2. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, namoczyć, po czym dodać do migdałów i ponownie zblendować na lepką masę.
    3. Spód wyłożyć do formy (wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą)- schłodzić w lodówce.
    4. Kaszę jaglaną opłukać, ugotować w mleku kokosowym ze stevią, po czym odstawić do wystygnięcia.
    5. Kaszę zblendować na gładki krem, wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
    6. Całość udekorować plastrami kiwi i borówkami.

  20. ZAPIEKANKA JAGLANA Z CZARNĄ FASOLKĄ I BOTWINĄ
    Składniki:
    -1 szklanka kaszy jaglanej sante
    -1 wiązka botwiny
    -4 łyżki czarnej fasolki
    -2 łyżki ziaren słonecznika
    -2 łyżki mąki z topinaburu
    -koperek
    -kurkuma
    -sos tamari

    Przygotowanie:
    1. Kaszę jaglaną ugotować z dodatkiem kurkumy.
    2. Fasolkę namoczyć (kilka godzin), po czym również ugotować.
    3. Połączyć ze sobą ugotowaną kaszę, fasolkę, ziarna słonecznika, posiekany koperkiem, sos tamari.
    4. Masę wyłożyć do formy, a na wierzch wyłożyć warstwę drobno posiekanej botwiny.

  21. CHLEBUŚ PEŁNOZIARNISTY Z ŻURAWIN

    składniki

    * 1kg mąki „pełne ziarno 3 zboża” z Lubelli ( lub pszennej, żytniej, orkiszowej)

    * po ½ szklanki:

    -otrębów pszennych

    -otrębów owsianych

    -płatków owsianych

    -siemię lniane

    * 1 szkl. słonecznika łuskanego

    * garść żurawiny

    * 725 ml wody

    * 50 g drożdży świeżych

    * 2 czubate łyżeczki soli

    Sposób przygotowania

    Drożdże rozpuścić w wodzie. Do miski wsypać wszystkie składniki. Dodać drożdże- zagnieść na jednolitą masę. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min w temp. Pokojowej. Przygotować 2 keksówki- posmarować delikatnie olejem. Podzielić ciasto na 2 części i przełożyć do foremek. Przykryć ściereczką i odstawić na 35 min w ciepłe miejsce( ja nagrzewam piekarnik do 40 stopni i tam je trzymam do wyrośnięcia). Wyjmujemy wyrośnięty chlebek, nastawiamy piekarnik na 220C, smarujemy wierzch wodą i posypujemy słonecznikiem- lekko go docisnąć i wkładamy go do nagrzanego pieca na 30-35 min.

    Kroić po ostudzeniu bo inaczej będzie się kruszyć.

  22. u mnie firma Sante gości w kuchni z samego rana, jem na śniadanie bogate biszkoptowe omlety :) robi się je bardzo szybko i są pełnowartościowe, idealne na śniadanie!

    1 jajko
    1 łyżka mąki razowej
    1 łyżka otrębów owsianych
    1 łyżka jagód goji
    1 łyżeczka słonecznika
    1 łyżeczka sezamu
    opcjonalnie suszona żurawina (jeżeli ktoś chce na bardzo słodko)
    1 banan

    Białko ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtko, miksujemy aż do uzyskanie jednolitej masy. Do masy dodajemy resztę składników, oprócz banana, delikatnie mieszamy łyżką. Smażymy na lekko natłuszczonej patelni z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem, kroimy banana, układamy na omlecie i gotowe!

  23. Składniki:
     200 g kaszy jęczmiennej perłowej Sante
     400-450 ml bulionu warzywnego
     2 czerwone papryki
     1/4 szklanki mieszanki orzechów laskowych Sante
     1/4 szklanki mieszanki orzechów włoskich Sante
     1/4 szklanki mieszanki migdałów Sante
     ½ dymki
     olej
     sól, pieprz, mielona wędzona papryka
     rukola
    Sposób przygotowania:
    W piecyku rozgrzanym do 200 stopni pieczemy prze 15 minut papryki. Po upieczeniu przekładamy je do głębokiego naczynia, przykrywamy i pozostawiamy na 10 minut. Następnie na blaszce układamy orzechy i wstawiamy na ok 10 minut do gorącego pieca. Na patelni na rozgrzanym oleju smażymy dymkę do jej zeszklenia. Następnie dodajemy kaszę i chwilę smażymy aż stanie się szklista. Po tym czasie podlewamy bulionem (po chochelce aż odparuje, cały czas mieszając do czasu aż kasza będzie miękka). Papryki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, orzechy siekamy. W końcowej fazie gotowania kaszy dodajemy paprykę i doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną mieloną papryką. Na końcu dodajemy prażone i posiekane orzechy i mieszamy. Podajemy ze świeżą rukolą.

  24. Zapiekane babeczki jaglane

    Szklanka kaszy jaglanej Sante,
    Kilka garści żurawiny i jagód goi Sante,
    Mleko roślinne,
    Kilka łyżek ksylitolu Sante,
    Kilka łyżek oleju kokosowego,
    Sok z cytryny.

    Kaszę płuczemy i gotujemy na mleku roślinnym (jeśli jest słodzone, nie trzeba dodawać później ksylitolu).Dodajemy olej kokosowy, sok z cytryny, substancję słodzącą wg uznania i blendujemy masę na gładko. Dodajemy żurawinę oraz goję i mieszamy łyżką. Przekładamy do naczynek żaroodpornych natłuszczonych olejem kokosowym i dekorujemy kilkoma owocami żurawiny. Pieczemy w piekarniku przez ok 20minut w 180 stopniach.
    Masa smakuje pysznie także bez pieczenia i stanowi bazę „serową” do wielu słodkich wypieków- w zależności jakie składniki do niej dodamy.

  25. Zawijana lazania ze szpinakiem i fetą

    Składniki na makaron lasagne:

    0,5 kg mąki
    8 jajek

    Składniki na farsz:

    150 g szpinaku
    2 ząbki czosnku
    1 opakowanie sera feta
    1 łyżka masła
    pieprz

    Składniki na sos pomidorowy:

    1 puszka pomidorów w kawałkach
    1 mała czerwona cebula
    tymianek, bazylia, oregano
    sól, pieprz, brązowy cukier, tabasco
    olej

    Sposób przygotowania:

    Zaczynamy od przygotowania makaronu (można oczywiście użyć gotowego ale serdecznie polecam przygotowanie domowego), zagniatamy ciasto z mąki i jajek, trzeba się trochę namęczyć aby je dobrze wyrobić ale efekt wart jest zachodu. Gdy ciasto będzie gotowe tniemy je na kawałki i rozwałkowujemy na prostokąty ok 10×20 cm najlepiej aby były jak najcieńsze. Gotujemy tak przygotowany makaron w osolonej wodzie pilnując aby się nie posklejał. Ja ugotowałam tylko połowę, drugą ususzyłam. Gdy sama robię makaron często przygotowuje większą porcję aby mieć zapas na przyszłość gdy nie będę miała czasu przygotowywać go od podstaw. Gdy makaron będzie gotowy przygotowujemy farsz, smażymy na maśle szpinak z czosnkiem, blendujemy i dodajemy rozdrobniony ser feta, doprawiamy tylko pieprzem gdyż ser jest wystarczająco słony. Sos przygotowujemy smażąc na oleju cebulkę z pomidorami z puszki oraz wszystkimi przyprawami, całość musi się dusić aż pomidory się nie rozgotują. Tym razem postanowiłam plastry makaronu zwinąć zamiast układać je warstwowo. Na kawałki makaronu nakładamy szpinakowy farsz i zwijamy jak naleśniki wzdłuż krótszej krawędzi. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i zalewamy pomidorowym sosem, zapiekamy ok 15 minut w piecyku rozgrzanym do 150 stopni.

  26. Składniki:
    – 2 duże cukinie
    -1 kubek kaszy jaglanej Sante
    -30 dkg twarogu
    -passata pomidorowa
    -2 ząbki czosnku
    -łyżeczka curry
    -pół łyżeczki kurkumy, imbiru, pieprzu Cayenne, soli
    – kostka mozarelli

    Przepis:
    Cukinię kroimy i wykładamy nią dno szklanego naczynia żaroodpornego. W misce mieszamy twaróg, ugotowaną kaszę jaglaną, przyprawy i starty czosnek. Układamy naszą masę w naczyniu, a na nią jeszcze raz plastry cukinii. Na całość wylewamy passatę i staramy się, aby objęła ona wszystkie brzegi. Wstawiamy do piekarnika na około 45 minut, ale 5 minut przed końcem wyjmujemy, żeby starkować na wierzch mozarellę. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza. Porcja starcza na 6 naprawdę głodnych osób ;)

  27. Zapraszam na letnia sałatke z kaszy pęczak i bobu z dressingem z oleju.Podana prosto z lodówki jest idealną przekaską w gorące dni.

    Składniki dla 2 osób:

    1 szklanka kaszy pęczak Sante
    250 g wyłuskanego bobu
    6 ćwiartek karczochów w oleju
    suszone pomidory w oleju
    ½ szklanki czarnych oliwek,
    tymianek cytrynowy
    skórka i sok z połowy cytryny eko
    olej u mnie rzepakowy
    sól/1 zabek czosnku wycisniety przez praske/papryka (słodka lub ostra)

    Kaszę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Gotujemy w proporcji 2,5 szklanki wody na 1 szklankę pęczaku. Kaszę wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i dodajemy trochę tłuszczu ( oleju lub masła). Gotujemy na małym ogniu około 20 minut, uważamy, aby woda nie wykipiała. Jeśli pokrywka garnka ma zaworek, to możemy gotować pod przykryciem. W przeciwnym razie z lekko uchyloną pokrywka. Uważamy przy tym, aby nie wyparowało zbyt dużo wody. Po ugotowaniu zostawiamy na 30 minut pod przykryciem, możemy owinąć w gazetę i w kocyk. Tak opatulona kasza spęcznieje i stanie się sypka.
    Bób gotujemy w osolonym wrzątku przez ok 8 minut. Odcedzamy, czekamy, aż lekko przestygnie i obieramy z zewnętrznej łuski. Pozostałe warzywa kroimy w kosteczkę, a oliwki w krążki. Warzywa dodajemy do ugotowanej kaszy i delikatnie mieszamy.
    Do miseczki (u mnie mały słoiczek z pokrywką) wlewamy 3 łyłki oleju rzepakowego, skórkę i sok z cyrtyny, dodajemy sól, czosnek, paprykę, umyte i osuszone listki tymianku cytrynowego. Całość mieszamy. Ja zakręciłam słoiczek i dobrze nim potrząsnęłam. Gotową sałatkę polewamy dressingiem i wstawiamy na ok 1 h do lodówki, aby smaki dobrze się połączyły.

  28. Zapraszam na pyszne, lekkie i bardzo eleganckie risotto o pomarańczowej nucie.
    Pomarańczowe risotto z żurawiną
    Składniki na 2 osoby:

    180 g ryżu ( musi być taki żeby wchłaniał sos i sie nie zlepiał).
    3 łyżki oliwy,
    ½ cebuli
    3/4 szklanki białego półwytrawnego wina
    1 pomarańcza naturalna,
    2 mandarynki,
    ok ¾ litra wywaru warzywnego z kostki( lub w ostateczności gorąca woda i warzywko)
    30 g suszonej żurawiny Sante
    60 g parmezanu ( startego i w płatkach)
    1 łyżka masła
    swieże zioła: rozmaryn, szałwia, tymianek cytrynowy
    sól/pieprz/

    Wykonanie:
    Dobrze myjemy i osuszamy owoce.
    Wyciskamy sok z pomarańczy i mandarynek, filtrujemy go przez sitko. Na tarce ścieramy skórkę z ½ pomarańczy.
    ¾ żurawiny moczymy przez 10 min w wodzie.
    Zioła myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Zostawiamy parę gałązek rozmarynu do dekoracji.
    Pogdrzewamy oliwę na dużej patelni, lub w dużym rondlu. Dodajemy pokrojoną cebulę. Dusimy na średnim ogniu, aż cebulka stanie się złocista. Dodajemy ryż i prażymy przez 1 minutę, często mieszając. Następnie dodajemy wino i pozwalamy mu wyparować. Dodajemy przefilrtrowany sok z pomarańczy i mandarynek, skórkę, oraz zioła i łączymy wszystko z ryżem. Gdy ryż wchłonie cały płyn zaczynamy go uzupelniać.
    W tym celu w drugim garnku powinniśmy przygotować gorący bulion, który będzie stał na przykręconym maksymalnie ogniu, lub mieć gorącą wodę w czajniku i nią uzupelniać wyparowany płyn. Gdy używamy gorącej wody, warzywko dodajemy bezpośrednio do risotta(lepiej przy końcu gotowania) . Za pomocą łyżki wazowej wlewamy do ryżu porcję bulionu i mieszamy aż do całkowitego wchłonięcia – należy często mieszać, aby ryż się nie przypalił. Powtarzamy czynność czekając, aż bulion się wchłonie, po każdym kolejnym dolaniu.
    Ryż na risotto z reguły gotuje się 18/20 min. Na pięć minut przed końcem dodajemy namoczone i lekko odciśnięte owoce żurawiny.
    Risotto będzie gotowe, gdy uzyskamy kremową konsystencję, ale ziarna pozostaną sypkie i całe; powinny być al’dente. Wówczas zdejmujemy naczynie z ognia, dodajemy łyżke masła, starty parmezan i mieszamy do połączenia się smaków. Bardzo ważne jest, aby podawać risotto od razu, w przeciwnym razie straci kremową konsystencję i wyschnie.
    Podajemy risotto gorące, dekoryjemy pozostałą żurawiną i płatkami parmezanu.

  29. a na deser :Salami z białej czekolady z żurawiną
    Jak na białą czekoladę przystało deser jest dość słodki; mnie udało się spróbowac jeden talarek….
    Składniki:

    250 g kruchych ciasteczek
    120 g suszonych owoców żurawiny Sante
    40 g cukru( można pominąć)
    120 g masła
    1 jajo
    4 łyżki rumu/ wódki
    200 g białej czekolady
    szczypta wanili

    W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, studzimy. Od czasu do czasu należy zamieszać , aby czekolada nie stężała. Ciastka kruszymy (ale nie wszystkie na na drobny pył, muszą pozostać oczka salami), mieszamy z owocami żurawiny. Miękkie masło miksujemy z cukrem, dodajemy jajko i dalej ubijamy. Gdy składniki dobrze się połączą, stopniowo dodajemy ostudzoną czekoladę, wanilię i rum. Do naczynia z herbatnikami dodajemy masę czekoladową i dobrze łączymy. Przekładamy masę na folię aluminiową, nadajemy jej kształt salami, dobrze zawijamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc; w tym czasie salami dobrze stwardnieje. Ja miałam problemy z rwącą się folią alumioniową, całość zawinęłam więc dodatkowo w folię spożywczą.
    Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem, tak aby przypominało prawdziwe salami. Kroimy w grube plastry.

  30. Bardzo fajny konkurs! Wezmę udział :)
    Ja proponuję przepis na wegetariańskie kotleciki z marchewką i masłem orzechowym :)
    Składniki:
    2 duże marchewki
    2 czubate łyżki masła orzechowego crunchy SANTE
    1 czubata łyżka sezamu SANTE
    1 jajko
    1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej SANTE
    4 łyżki mąki z ciecierzycy
    Przyprawy do smaku

    Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Nadmiar soku odsączamy i dodajemy do niej przyprawy. Kaszę jaglaną płuczemy w wodzie i gotujemy na gęsto wraz z masłem orzechowym. Gdy kasza będzie gotowa, dodajemy ją do naszej marchewki i zasypujemy sezamem – dokładnie mieszamy. Na koniec wbijamy jajko, wsypujemy mąkę i zagniatamy. Kotleciki formujemy w zwilżonych dłoniach i kładziemy na papier do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15-20 min na 150 stopniach.
    Podajemy z kaszą/ryżem i pyszną surówką ;)
    Smacznego!
    Pozdrawiam,
    Natalie

    nataliekudli@gmail.com
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  31. WEGETARIAŃSKIE BURGERY
    czyli soczewica mnie zachwyca! :)

    Składniki na kotlety soczewicowe:

    250 g soczewicy czerwonej SANTE
    1 marchewka
    1 jajko
    2- łyżki mąki kukurydzianej
    1 kostka bulionowa dowolnej firmy lub 2 szklanki bulionu (jeśli jest pod ręką)
    odrobina mąki do obtoczenia kotletów
    1 łyżka oleju

    przyprawy:
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka sosu kebab lub innego ulubionego :)
    majeranek
    suszona pietruszka
    curry
    chili

    Pozostałe składniki:

    2 bułki grahamki lub inne – im ciemniejsze, tym smaczniejsze :)
    ogórek kiszony
    pomidor
    sałata lodowa
    ser mozzarella (opcjonalnie – bez sera też świetnie smakują)
    ulubiony sos lub keczup

    Przygotowanie:

    Soczewicę płuczemy. Można ją dodatkowo namoczyć na 5-10 minut.
    Kostkę bulionową rozpuszczamy w 2 szklankach wody i podgrzewamy, aż zawrze.
    Wrzucamy soczewicę i gotujemy ok. 20 minut, aż rozmięknie i – najlepiej – wchłonie wodę. Jeśli nie wchłonęła, a jest już gotowa, odcedzamy.

    Marchewkę gotujemy na miękko.

    Studzimy soczewicę i marchewkę (zima sprzyja takim działaniom – 10 minut na balkonie i gotowe).

    Łączymy soczewicę z marchewką, sosem Kebab (nadaje fajny posmak), jajkiem, mąką, olejem i przyprawami. Musi powstać masa, z której da się formować kotleciki. Jeśli jest za gęsta/sucha, można dodać jeszcze jedno jajko.

    Patelnię nagrzewamy na średniej wielkości ogniu, podgrzewając na niej ok. 1 łyżeczkę oleju.
    Formujemy kulki z masy soczewicowej, spłaszczamy i obtaczamy w odrobinie mąki.
    Kotlety smażymy partiami, aż się ładnie zazłocą z obu stron. Studzimy na papierowym ręczniku.

    Bułki podgrzewamy w piekarniku lub na tosterze, kroimy na pół.
    Każdą połowę smarujemy sosem. Na tym w dowolnej konfiguracji umieszczamy składniki burgerów – kotlety, warzywa etc.

    I… już. Polecam, bo burgery są pyszne, sycące i na pewno zdrowsze niż typowe fast-foody. :)
    Bo soczewica – zachwyca! :)

    Pozdrawiam i zaraz wysyłam fotkę! :) Mniam!

  32. Mini tort miętowy z waniliowym mascarpone i musem truskawkowym

    składniki na ciasto :
    2 banany
    20 g ksylitolu Sante
    40 g landrynek miętowych
    100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody

    składniki na krem i mus
    250 g serka mascarpone
    (dla bardziej restrykcyjnych „wege” 250g tofu zmiksowane z 4 łyżeczkami soku z cytryny i 2-3 łyżkami ksylitolu Sante)
    4-5 łyżek syropu waniliowego (monin barmanski/syrop do deserów)
    1-2 łyżeczki zielonego barwnika
    250 g truskawek

    bratki (sa jadalne, serio :D ) i posypki cukrowe do dekoracji

    1. mascarpone (słodkie tofu) miksujemy z syropem i barwnikiem. Odstawiamy do lodówki do ponownego zgęstnienia.

    2. landrynki miksujemy pulsacyjnie blenderem (przerywanie, żeby nie uszkodzić sprzętu) aż do uzyskania gładkiej masy. Mąkę przesiewamy i łączymy z pozostałymj suchymi składnikami ciasta. Dodajemy zmiksowane banany i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. piekarnik rozgrzewamy do 200 st. c. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do wypieków (u mnie24x28 cm)i pieczemy 20-25 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

    3. Truskawki miksujemy i gotujemy na patelni, aż do odparowania znacznej części wody ( nie polecam dosładzać – krem i posypki „zrobią swoje”)

    4. Z biszkopta za pomocą dużej foremki/szablonu i noża wycinamy 3 identyczne kształty. Warstwy smarujemy kolejno musem i kremem. Resztą pozostałego kremu dekorujemy tort z wierzchu. Posypujemy posypką, ozdabiamy bratkami :) Gotowe.

    Ps. Tort jest najlepszy po 2-3 godzinach w lodówce, kiedy biszkopt lekko „przejdzie” kremami. Smacznego

    Pozdrawiam
    Ewelina Sitnicka

  33. Kojąca zmysły, sycąca i niezwykle zdrowa – KRÓLOWA ŚNIADAŃ – owsianka! A dokładnie owsianko-jaglanka z masłem orzechowym i prażonymi fistaszkami.

    Przepis:

    300ml sojowego mleka waniliowego,
    3 łyżki płatków owsianych górskich Sante,
    4 łyżki płatków jaglanych błyskawicznych,
    1 łyżeczka masła orzechowego Sante,
    garść orzeszków ziemnych niesolonych.

    Orzeszki prażymy na suchej patelni, aż zaczną się rumienić i pięknie pachnieć. W rondelku o grubym dnie podgrzewamy mleko sojowe wraz z płatkami owsianymi i jaglanymi. Zagotowujemy cały czas mieszając. Gotujemy na małym ogniu 1-2 minuty lub dłużej – w zależności jak gęstą owsiankę chcemy uzyskać. Na koniec dodajemy łyżeczkę masła orzechowego, mieszamy i przekładamy do miseczki. Posypujemy prażonymi fistaszkami.

    Smacznego!

  34. Orzeźwiająca, dietetyczna i niezwykle zdrowa wariacja arabskiej sałatki tabbouleh z dodatkiem kaszy jaglanej oraz mnóstwem świeżych ziół i warzyw.

    Tabbouleh z kaszą jaglaną.

    120 g kaszy jaglanej SANTE,
    1 duży pomidor,
    3 ogórki gruntowe,
    kilka rzodkiewek,
    1/2 pęczka szczypiorku z cebulką,
    120 g fety,
    zioła: 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 3 łyżki posiekanego koperku, 1 łyżka posiekanej mięty, 1 łyżka posiekanego oregano,
    dressing: sok z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy, sól i pieprz.

    Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Warzywa dokładnie myjemy i kroimy w dość drobną kostkę. Zioła bardzo drobno siekamy. W dużej misce łączymy ostudzoną kaszę, warzywa, zioła i pokruszony ser feta. Dodajemy sok z cytryny, oliwę, delikatnie solimy i pieprzymy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na con. 1 h do lodówki.

    Smacznego!

  35. Pieczone pierożki na bazie mąki pszennej i żytniej, w tym także razowej nadziewane kaszą jaglaną i soczewicą. Idealne do barszczyku lub jako przekąska na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi. Polecam :)

    Pieczone pierogi z kaszą jaglaną i soczewicą.

    Ciasto:
    300 g mąki pszennej typ 450,
    50 g mąki żytniej typ 960,
    50 g mąki żytniej razowej SANTE,
    50 g świeżych drożdży,
    2 łyżeczki soli,
    1 łyżeczka cukru,
    3/4 – 1 szklanka ciepłej wody,
    1/2 szklanki oleju roślinnego,
    duża szczypta majeranku.

    Farsz:
    100 g soczewicy zielonej SANTE,
    100 g kaszy jaglanej SANTE,
    2 cebule,
    2 marchewki,
    1 łyżka koncentratu pomidorowego,
    1 łyżka mielonego lnu SANTE + 3 łyżki wody,
    liść laurowy oraz ziele angielskie (do gotowania kaszy i soczewicy),
    1 jajko do posmarowania pierożków,
    przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ostra papryka, papryka wędzona, oregano, sos sojowy.

    Przygotowujemy zaczyn: w małej miseczce rozcieramy 50 g świeżych drożdży z 2 łyżkami mąki pszennej, 1 łyżeczką cukru i kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować (pojawią się bąble, masa zacznie rosnąć).

    Ciasto. Do dużej miski wsypujemy wszystkie rodzaje mąki, majeranek i sól. Następnie gotowy zaczyn, olej i ok. 3/4 szklanki ciepłej wody. Zagniatamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dodajemy wodę lub mąkę. Wyrabiamy ok. 10 minut, formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte lnianą ściereczką na ok. 1 h.

    Farsz. Soczewicę oraz kaszę jaglaną gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Odsączamy na sicie. Cebule drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy marchew startą na tarce o małych oczkach. Delikatnie solimy i smażymy ok. 5 minut. Zdejmujemy z ognia. W misce mieszamy ugotowaną kaszę i soczewicę, marchewkę z cebulą oraz dodatki i przyprawy. Smakujemy i doprawiamy dodatkowo w razie potrzeby – farsz powinien być wyrazisty w smaku.

    Pierogi i paszteciki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę. Jedną część rozwałkowujemy na ok. 2-3 mm i wycinamy kółka na pierożki, które następnie wypełniamy farszem i dokładnie sklejamy. Drugą część rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Wzdłuż dłuższego boku nakładamy farsz i zwijamy, by uzyskać długi rulon z nadzieniem. Kroimy ostrym nożem w paski o szerokości ok. 2 cm. Pierogi i paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 st C przez ok. 20 minut – do zbrązowienia.

    Studzimy na kartce. Podajemy solo, z barszczem czerwonym (klasycznie) lub z domowym keczupem.

  36. Szybka i lekka przekąska dla wszystkich wielbicieli słodkości, czyli:
    „Sushi” na słodko
    Składniki na naleśniki:
    2 szklanki wody
    2 szklanki mąki
    2 duże jajka
    Szczypta soli
    Pół łyżeczki cukru pudru
    2 łyżki oleju rzepakowego
    Składniki na nadzienie
    Suszone lub świeże owoce ( u mnie suszone figi, rodzynki, kandyzowany imbir, śwież brzoskwinie)
    Ryżowe chrupki śniadaniowe
    Masło orzechowe Sante
    Przygotowanie:
    1. Składniki na ciasto zmiksować pod koniec dodając olej rzepakowy.
    2. Naleśniki usmażyć, posmarować 2/3 masłem orzechowym, obsypać chrupkami ryżowymi, a na brzegu ułożyć pokrojone owoce lub bakalie. Zwinąć w rulonik, pokroić na dwu centymetrowe krążki.
    Rewelacyjne są te z figą suszoną- niebo w gębie

  37. Zapiekane burgery jaglane z pieczarkami i słonecznikiem

    Składniki:
    – Kasz jaglana Sante,
    – Słonecznik łuskany Sante,
    – smażone pieczarki,
    – bułka tarta,
    – przyprawy według uznania.

    Przygotowanie:
    Kaszę wsypujemy do garnka i gotujemy zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy pod przykryciem na pół godziny. Później wsypujemy pieczarki, podprażony na patelni słonecznik (dajemy łyżkę zmielonego słonecznika na szklankę kaszy), doprawiamy solą, pieprzem, osobiście polecam lubczyk :) . Z tak wymieszanej masy formujemy małe kuleczki, które spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej (do bułki tartej można dodać otręby) i pieczemy je przez ok. 15 – 20 min w piekarniku w temp. 180 stopni.

    Życzę smacznego :)

  38. Jaglany serniczek z jagodami goji na migdałowym cieście :)

    Składniki na ciacho:
    – 50 g migdałów bądź mąki migdałowej
    – 1 białko lub 1 łyżka mąki owsianej/ziemniaczanej z 2 łyżkami wody
    – 20 g nasionek chia (2 łyżki)
    – 2 łyżki ksylitolu Sante
    – 1/3 łyżeczki cynamonu
    – szczypta soli morskiej Sante
    – 20 ml mleka

    Składniki na masę jaglaną:
    – 115 g kaszy jaglanej Sante
    – 500 ml mleka roślinnego/krowiego
    – 2 łyżki ksylitolu Sante
    – 4 łyżki jagód goji Sante

    1. Kaszę należy przepłukać zimną wodą. Zagotować 250 ml mleka, wsypać kaszę, dodać ksylitol, zmniejszyć ogień i gotować ok. 20 minut, do momentu wchłonięcia mleka. Od czasu do czasu zamieszać.
    2. Lekko ostygniętą kaszę należy zblendować/zmiksować dodając do niej kolejne 250 ml mleka. Pod koniec miksowania dodać jagody goji i dosłownie chwilkę zamiksować, tak aby owoce całkowicie się nie rozpadły.
    3. Migdały należy zmielić na mąkę. Białko ubić na sztywną pianę (pominąć jeśli nie używamy białka) Wszystkie składniki na ciasto połączyć.
    4. Przygotować formę/foremki. Ja użyłam dwóch foremek serduszek, średniej wielkości, ale równie dobrze możesz serniczki przygotować w muffinkach bądź średniej keksówcę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę na ciasto, następnie delikatnie masę jaglaną (masa jaglana jest cięższa, dlatego należy delikatnie ją rozprowadzić, nie dociskając mocno). Piec w nagrzanym piekarniku na 180*C 25 minut.

  39. Krokiety z boczniakami i suszonymi pomidorami :)

    Składniki na naleśniki:
    – 100 g mąki pszennej
    – 120 g mąki żytniej razowej Sante
    – 250 ml mleka
    – 250 ml wody gazowanej
    – 2 jajka
    – szczypta soli morskiej Sante

    -> Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Aby otrzymać idealną konsystencję „naleśnikową” można dodać więcej mleka bądź mąki. Nakładać na bardzo mocno rozgrzaną patelnie teflonową po jednej kokilce masy. Smażyć z dwóch stron do lekkiego zbrązowienia się ciasta.

    Składniki na farsz:
    – opakowanie boczniaków w zalewie naturalnej
    – pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju (ok. 120 g)
    – 0,5 kg kapusty kiszonej
    – przyprawy: sól morska Sante, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, dla ostrości dodałam chili, można pominąć

    -> Kiszoną kapustę należy gotować do miękkości, ok. 1 h. Następnie razem z boczniakami skręcić na maszynce o dużych oczkach, lub po prostu pokroić. Pomidory pokroić w niewielkie kawałeczki. Wszystkie składniki wymieszać z przyprawami.

    Składniki na sos grzybowy:
    – 700 ml wody
    – zalewa z boczniaków
    – 50 g suszonych grzybów leśnych
    – 1 łyżeczka naturalnej przyprawy typu warzywko
    – sól morska Sante, pieprz

    Do zagęszczenia sosu:
    – 1,5 czubatej łyżki mąki owsianej lub innej dowolnej
    – 1 czubata łyżka jogurtu
    – 3 łyżki wody

    -> Grzyby ugotować w wodzie do miękkości, do ok. 1 h. Wyciągnąć. Dla uzyskania lepszego smaku można dodać pozostałą zalewę z boczniaków. Przyprawić, zagotować. Dodać zawiesinę do zagęszczenia sosu i jeszcze chwilę gotować.
    UWAGA! Grzyby, które nam zostały można wykorzystać dodając je również do farszu bądź drobniutko pokroić i dodać do sosu :)

    Na każdy naleśnik nałożyć po ok. 2 łyżki farszu i zawinąć w formie krokietu. Podawać polane gorącym sosem z leśnych grzybów. Smacznego!

  40. Dietetyczne pełnoziarniste pierogi z soczewicą :)

    Składniki na ciasto:
    – 150 g mąki pełnoziarnistej
    – 100 ml gorącej wody
    – sól

    Składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Uwaga! Wyjdzie dość twarde, jednak nie wpłynie to na efekt końcowy :) Rozwałkowujemy je na najbardziej możliwy cienki placek, wycinamy kółka za pomocą szklanki. Z podanych składników wyszło 23 pierogi.

    Składniki na farsz:
    – 50 g suchej soczewicy zielonej Sante (lub po ugotowaniu 130 g)
    – 1 malutka cebulka
    – 1 wege kiełbaska curry lub inna dowolna
    – przyprawy: sól morska Sante, pieprz ziołowy, pieprz caynne, tymianek, zioła prowansalskie, curry.

    Soczewice gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cebulkę kroimy i podsmażamy na odrobinie oleju bądź dusimy na wodzie Kiełbaskę kroimy w niewielkie kawałki. Dodajemy przyprawy. Wszystko miksujemy za pomocą blendera. Nie podjadamy! :D Farszu starczy akurat na 23 pierogi :) Nakładamy po pół czubatej łyżeczki do każdego pieroga, mocno sklejamy.

    Pierogi wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Kiedy wypłyną na wierzch gotować jeszcze przez 5 minut.

    Kilka wskazówek:
    1. Jeżeli ciasto zrobiliśmy wcześniej niż farsz należy je przykryć,aby nie wyschło.
    2. W trakcie klejenia pierogów również warto przykryć ciasto, chroniąc przed wysuszeniem.

    Jeden pierożek to tylko 35 kcal! :D

  41. Puszyste bułeczki

    Składniki na około 7 bułeczek

    – 1/2 szklanki letniego mleka;
    – 1 jajko;
    – 55 g miękkiego masła;
    – 7 g suchych drożdży;
    – 1 łyżka cukru;
    – 1/4 łyżeczki soli;
    – 2 szklanki mąki pszennej.

    Dodatkowo

    – 2 łyżki mleka do posmarowania;
    – sezam.

    Przygotowanie

    Do miski wbij jajko i rozbełtaj je widelcem. Kolejno wlej mleko i wymieszaj z jajkiem. Następnie dodaj pozostałe składniki, połącz i wyrabiaj do momentu, aż ciasto będzie elastyczne (w razie konieczności delikatnie podsyp mąką). Po wyrobieniu, miseczkę przykryj ściereczką i pozostaw ciasto do podwojenia objętości.
    Po tym czasie ciasto podziel na kilka równych części (podzieliłam na 7). Uformowane bułeczki układaj na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi odstępy. Przykryj i ponownie pozostaw do wyrośnięcia, również do podwojenia objętości.
    Wyrośnięte bułki wysmaruj mlekiem i posyp sezamem.
    Piecz w temperaturze 180ºC przez około 20-25 minut. Wystudź na kratce.

  42. Koktajl owocowy z kaszą jaglaną i jagodami goji

    Lubimy :)

    Składniki

    – 1 czubata łyżka jagód goji;
    – 1 banan;
    – 1 pomarańcza;
    – 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej;
    – 1 szklanka mleka;
    – ksylitol lub miód do smaku.

    Przygotowanie

    Wszystkie składniki połącz w blenderze kielichowym i zmiksuj na gładki koktajl. Przelej do szklanek lub słoiczków i udekoruj wg uznania.

  43. Koktajl z kaszą jaglaną i truskawkami

    Koniecznie musicie spróbować.

    Składniki

    – 1 szklanka świeżych lub mrożonych truskawek;
    – 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej;
    – 1 szklanka ulubionego mleka;
    – ksylitol lub miód do smaku.

    Przygotowanie

    Wszystkie składniki połącz w blenderze kielichowym i zmiksuj na gładki koktajl. Przelej do szklanek lub słoiczków i udekoruj wg uznania.

  44. Zielona energia z kiwi, szpinakiem i limonką
    Orzeźwiający, pełen magnezu, żelaza, witamin i przeciwutleniaczy, zdrowy koktajl na bazie kiwi i szpinaku. Rewelacyjny, ponieważ daje uczucie sytości. Idealny na upalne dni!
    2 owoce kiwi
    100 g mrożonego szpinaku
    2 łyżki miodu
    250 ml mleka 2%
    Sok z połowy limonki
    Komosa ryżowa Sante (nasiona quinoa) na wierzch

    Owoce kiwi dokładnie obieramy i umieszczamy w blenderze. Dodajemy mrożony szpinak. Koktajl dzięki zamrożonym kulkom szpinaku będzie przyjemnie zimny i orzeźwiający. Wszystko dokładnie blendujemy. Dolewamy mleko, sok z limonki i dosładzamy miodem. Dokładnie mieszamy, przelewamy do wysokich szklanek, dekorujemy kiwi, posypujemy nasionami quinoa.

  45. Składniki:
     200 g kaszy jęczmiennej perłowej Sante
     400-450 ml bulionu warzywnego
     pęczek botwinki
     1 łyżka tartego chrzanu
     kilka gałązek koperku
     ½ dymki
     1 łyżeczka soku z cytryny
     łyżka masła
     g sera typy Grana Padano
     olej
     sól, pieprz
    Sposób przygotowania:
    Na patelni na rozgrzanym oleju smażymy dymkę do jej zeszklenia. Następnie dodajemy kaszę i chwilę smażymy aż stanie się szklista. Po tym czasie podlewamy bulionem (po chochelce aż odparuje, cały czas mieszając do czasu aż kasza będzie miękka). Botwinkę dokładnie myjemy i kroimy w mniejsze kawałki (liście oraz młode buraczki), a następnie przesmażamy na maśle. W końcowej fazie gotowania kaszy dodajemy botwinkę, sok z cytryny oraz chrzan, doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy łyżkę masła oraz starty na drobnych oczkach tarki ser. Kaszotto podajemy oprószone posiekanym świeżym koperkiem.

  46. Przychodzę z przepisem na pyszną granolę dla zdrowych i fit łasuchów! ;)
    Oto przepis:
    2 szklanki płatków owsianych górskich
    0,5 szklanka ryżu preparowanego naturalnego Sante
    0,5 bran flakes Sante
    0,5 szklanki masła orzechowego crunchy Sante
    2 łyżki miodu
    1 batonik proteinowy waniliowy Go On! Sante
    1 garść orzechów nerkowca
    1 garść jagód goji Sante
    1 garść rodzynek
    1 garść orzechów laskowych
    5 suszonych fig i daktyli

    Płatki owsiane połączyć w misce z ryżem preparowanym. Masło orzechowe wraz z miodem rozpuścić w rondelku, a gdy staną się płynne, to zalać nimi płatki i dokładnie wymieszać. Wsypać orzechy nerkowca oraz orzechy laskowe. Również wymieszać.
    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na niego naszą granolę. Piec w piekarniku ok 15-20 min na 180 stopniach. Po upływie tego czasu, wyjąć granolę z piekarnika, ostudzić. Gdy nasza granola będzie zimna dodajemy jagody goji, posiekane figi i daktyle oraz płatki bran flakes. Na koniec batonika kroimy na kosteczkę i dodajemy jako słodki element do naszej granoli – smacznego!

    Pozdrawiam,
    Natalie

    nataliekudli@gmail.com

  47. Orzechowe chrupki z ciecierzycy
    Składniki
    5 czubatych łyżek masła orzechowego Sante smooth
    1 torebka ciecierzycy Sante’
    2 łyżki mleka migdałowego
    1 łyżeczka cynamonu

    Ciecierzycę moczymy przez całą noc, a następnie gotujemy na małym ogniu 4 godziny. Gdy ciecierzyca będzie gotowa odsączamy ją bardzo dokładnie. Masło orzechowe, wraz z cynamonem i mlekiem rozpuszczamy i doprowadzamy do tego aby powstał nam orzechowy sos. Naszą ciecierzycę przekładamy do miseczki i zalewamy sosem – dokładnie mieszamy aby sos pokrył każdą ciecierzycę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a na nią wykładamy ciecierzycę. Pieczemy ok 10 min w 200 stopniach.
    Smacznego!

    nataliekudli@gmail.com

  48. deserek z kaszą kukurydzianą.

    Składniki na 3-4 porcje:
    6 łyżek kaszy kukurydzianej Sante
    2 szklanki wody
    1,5 szklanki kompotu lub soku wiśniowego
    kilka wiśni z kompotu
    3 łyżeczki żelatyny

    Przygotowanie:
    Kaszkę kukurydzianą ugotować w podanej ilości wody do zgęstnienia i ciepłą przelać do dowolnych foremek lub miseczek. Zostawić do wystudzenia i zgęstnienia. Żelatynę rozpuścić w pół szklanki wrzątku. Do lekko przestudzonej żelatyny wlać kompot z wiśniami wymieszać i wylać na zastygniętą kaszkę. Wstawić do lodówki

  49. Buraczane pancakes z sosem porzeczkowym.
    Składniki:
    2 łyżki zmielonych płatków owsianych
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    1 łyżka mąki gryczanej
    Szczypta proszku do pieczenia
    1 łyżeczka namoczonego we wrzątku siemienia lnianego Sante
    3 łyżki pure ze świeżego buraka (buraka możemy zetrzeć na drobnej tarce lub zmiksować z odrobiną wody)
    1 łyżeczka kakao
    Pół banana
    Pół szklanki wody
    Wykonanie:
    Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać namoczone siemie lniane, pure buraczane, rozgniecionego banana i wodę. Wmieszać wszystko dokładnie. Smażyć dowolnej wielkości placuszki na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Pancakes podałam z domowym gęstym sokiem z czarnej porzeczki, który idealnie współgra z burakami.

  50. Zielony budyń jaglany.
    Składniki:
    Pół szklanki kaszy jaglanej Sante
    pół dojrzałego banana
    1 kiwi
    łyżeczka maku
    łyżka jagód goji Sante

    Wykonanie:
    Kaszę jaglaną przepłukać gorącą wodą aby pozbyć się goryczki i ugotować w szklance wody. Do ugotowanej kaszy dodać pół banana, kiwi oraz mak, wszystko zblendować na gładki budyń. Dla uzyskania intensywniejszego koloru można przed zmiksowaniem dodać kilka listków świeżego szpinaku. Podać z namoczonymi jagodami goji.
    Idealny na zdrowe i pyszne rozpoczęcie dnia :)

  51. Moje propozycje na Konkurs :

    Sałatka amarantusowo – marchewkowa z parowaru

    Składniki :

    1/2 marchewki fioletowej
    1/2 marchewki żółtej
    1/2 marchewki pomarańczowej
    4 łyżki ziarna amarantusa bio Sante
    5 daktyli
    5 listków bazylii tajskiej

    Przyprawy :

    kardamon mielony
    imbir

    Ziarna amarantusa przesypujemy na sitko z małymi oczkami i płuczemy zimną wodą. Przekładamy do pojemnika na ryż i układamy na 1 poziomie parowaru.
    Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Przyprawiamy je kardamonem i imbirem i mieszamy. Po czym każdą oddzielnie układamy na tacce z folii aluminiowej.
    Włączamy wodę w czajniku i po zagotowaniu zalewamy amarantus 6 łyżkami wrzątku. Resztę wrzątku wlewamy do zbiornika na wodę i włączamy parowar na 20 minut.
    W tym czasie daktyle kroimy na pół, wyjmujemy pestki i dalej kroimy je na małe kawałki.
    Na 10 minut przed końcem dokładamy na 2 poziom parowaru tacki z marchewkami.
    Myjemy liście bazylii tajskiej.
    Gdy urządzenie się wyłączy przekładamy do miski marchewki i amarantus. Dodajemy pokrojone daktyle, rwiemy na małe kawałki liście bazylii i również dokładamy do sałatki. Wszystko dokładnie mieszamy.

    Pozdrawiam
    Adam

  52. Placuszki z quinoa i zielonymi warzywami

    Składniki:

    – 1 mały por
    – 1 mała cukinia
    – 1 i 1/2 szklanka drobno posiekanych liści jarmużu
    – 3/4 szklanki quinoa Sante
    – 1 i 1/2 szklanki wody
    – 1 szklanka startego żółtego sera
    – 3 jajka
    – 4 łyżki mąki kukurydzianej
    – 1 łyżka posiekanej bazylii
    – 3 zmiażdżone ząbki czosnku
    – pieprz, sól

    Sos jogurtowy:

    – 180 g jogurtu naturalnego
    – 2 zmiażdżone ząbki czosnku
    – 1 łyżeczka soku z cytryny
    – sól, pieprz

    Wykonanie:

    Komosę ryżową przesypać na sitko i dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Wsypać do rondelka, zalać wodą, dodać odrobinę soli, zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować około 10 – 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż komosa zmięknie. Komosę odcedzić z nadmiaru wody, przestudzić.
    Por umyć i pokroić na cienkie plasterki (około 1 szklanki). Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (około 1 i 1/2 szklanki). Por i cukinię oprószyć odrobiną soli i pozostawić na 10 minut, następnie odcisnąć z nadmiaru wody.
    Do komosy ryżowej dodać por, cukinię, jarmuż, bazylię, czosnek i ser żółty. Jajka rozbełtać, wlać do komosy ryżowej i warzyw, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Dodać mąkę kukurydzianą i ponownie wymieszać.
    Z gotowej masy uformować niewielkie kulki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczyć.
    Placuszki włożyć do piekarnika nagrzanego do 190oC na 18 – 20 minut. W połowie pieczenia placuszki delikatnie przewrócić na drugą stronę. Gotowe placuszki powinny mieć ładny złoty kolor.
    Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać.
    Ciepłe placuszki podawać z sosem jogurtowym.
    Smacznego:)

  53. Moja propozycja to moje popisowe słone przekąski, które nie tylko wspaniale smakują, ale i pięknie wyglądają:
    Proponuję ciastka z grillowanej polenty z serem z pastą z białego sera, rzodkiewki, szczypiorku, z rukolą i prażonymi pestkami dyni.
    Na ciastka potrzebujemy:
    – 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej Sante
    – 1 szklanka mleka
    – 1 szklanka wody
    – szczypta soli morskiej Sante
    – olej lub oliwa do smażenia
    – 50 g startego żółtego sera

    Do garnka wsypujemy kaszę kukurydzianą, dodajemy sól i zalewamy wodą z mlekiem. Całość doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 10 – 15 minut na bardzo małym ogniu, aż polenta się zagęści. Dodajemy starty żółty ser i polentę przekładamy do płaskiego prostokątnego lub kwadratowego naczynia, wyrównujemy i czekamy aż ostygnie. Zimną polentę kroimy na kwadraty, grillujemy na patelni grillowej na odrobinie oleju lub oliwie z każdej strony aż do lekkiego zbrązowienia. Grillowane kwadraty z polenty układamy
    na ładnym talerzu, na masłowej sałacie i na każde ciastko nakładamy pastę z białego sera, rzodkiewki i szczypiorku. Na wierzch kładziemy rukolę i posypujemy prażonymi pestkami dyni.
    Pasta:
    Kostkę dobrego, białego tłustego lub półtłustego sera lub twarożku rozgnieść widelcem i dodać pokrojony drobno szczypiorek i pokrojoną rzodkiewkę (lub startą na tarce na dużych oczkach). Pastę wymieszać, doprawić solą morską Sante i świeżo zmielonym pieprzem i nakładać z pomocą 2 łyżek porcję pasty na każdy kwadrat z polenty. Na każde ciasto położyć kilka listków rukoli i posypać prażonymi pestkami dyni.
    Serdecznie pozdrawiam
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

  54. A ja polecam lekki, bardzo zdrowy koktajl lniany z morelami, pietruszką i jagodami goji:
    Potrzebujemy:
    – 5 dojrzałych, soczystych moreli
    – 6 łyżek siemienia lnianego Sante
    – 2 szklanki wody
    – 3 łyżki jagód goi Skarby Ziemi Sante
    – 2 łyżki syropu z agawy
    – 1/2 szklanki zielonej natki pietruszki

    Do gotującej wody wsypać siemię lniane i gotować około 5 minut. Powstały kisiel odcedzić na durszlaku, aby pozostały na nim ziarenka. Lniany kisiel (bez ziarenek) zmiksować z pozbawionymi pestek morelami, namoczonymi w ciepłej wodzie jagodami goji, natką pietruszki i ewentualnie dosłodzić syropem z agawy.
    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:)
    Laura
    a763@gazeta.pl

  55. Witam. Kiedy ukażą się wyniki? Według regulaminu powinny być dostępne już od wczoraj…..

Możliwość komentowania jest wyłączona.