Jechałam do domu i myślałam co mam w lodówce, co z tego zrobić. Wstąpiłam po drodze do sklepu a tam .. pieczarki, tak pieczarki .. i już wiedziałam pieczarki faszerowane chce :)
Faszerowane pieczarki mięsem mielonym, fetą, cebulą .. czekają już na jutrzejszy obiad.
Jutrzejszy obiad w pracy będzie pyszny, te pieczarki i sałatka z octem balsamicznym. Duet mam nadzieję, że doskonały. To co lecimy do przepisu.
Faszerowane pieczarki mięsem mielonym
- 6 pieczarek
- 1 nieduża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 10 dkg mięsa mielonego ( u mnie mielona karkówka)
- pasek fety ( nieduży )
- pęczek pietruszki
- 1 łyżeczka oleju
- 3 łyżki wody
- pieprz, chili do smaku
Pieczarki myjemy, usuwamy im nóżki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy, nóżki też kroimy. Natkę pietruszki kroimy nie tak całkiem drobno.
Na patelni rozgrzewamy olej, gdy już będzie gorący przekładamy na niego cebulę i czosnek, podsmażamy chwilę, potem dolewamy wodę, dodajemy pieczarki i mięso mielone, całość dusimy. przez około 5-7 minut, doprawiamy do smaku pieprzem i chili.
Wyłączamy gaz, odstawiamy farsz do ostygnięcia, gdy farsz ostygnie mieszamy go z pietruszką i fetą. Nakładamy farsz łyżeczką do pieczarek.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy pieczarki i wstawiamy do nagrzanego do 170 C piekarnika na 20 minut. Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.
Smacznego !
Inne przepisy z wykorzystaniem pieczarek znajdziesz TU
Ekstra pomysł! Wypróbuję na sobotniej parapetówce!
Lubię faszerowane pieczarki :) to fajna przystawka na kolację z przyjaciółmi :) pozdrawiam…
Też je lubię ale zazwyczaj robię wersję z parmezanem :)