Zapraszam po przepis na zupę pieczarkową, pyszną szybko zrobioną.
Zupa pieczarkowa – uwielbiam jej smak, zrobiłam ją dzisiaj gdy za oknem deszcz i orkan Grzegorz szaleje.
Uwielbiam, dobre ciepłe zupy to taki pyszny comfort food. Prosta i szybka do zrobienia zupa, czy można chcieć czegoś więcej ? Moja zupa zrobiona jest na domowym wywarze, który wstawiłam wczoraj wieczorze w wolnowarze, a rano był gotowy. Brakowało pieczarek, szybka wyprawa do sklepu i już możemy zaczynać gotować.
Zupa pieczarkowa
- 40 dkg pieczarek
- 1 cebula
- 1 litr wywaru (jeśli nie masz wywaru zobacz jak postępować na końcu wpisu * )
- 3 łyżki śmietany 12 %
- sól, pieprz
- 1 łyżka koperku ( u mnie suszony )
- 3 ziemniaki
- 1 litr wody
Ziemniaki i cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Do garnka nalej wywar dodaj wodę, dodaj ziemniaki oraz cebulę i całość zagotuj. W międzyczasie pieczarki, umyj i pokrój w nie za cienkie plasterki. Na suchej patelni połóż w jednej warstwie pieczarki i podsmaż, przewróć pieczarki na drugą stronę i jeszcze raz przez około 5 minut podsmaż. Pieczarki oddadzą trochę wody i pięknie się przyrumienią. Dodaj je do zagotowanego wywaru i gotuj około 10 minut. Ziemniaki też w tym czasie się ugotują i zupa będzie prawie gotowa. Teraz ostatni krok do miseczki nałóż śmietanę dodaj po łyżce ciepłą zupę, wymieszaj tak aby ogrzać śmietanę. Jak już śmietana będzie cieplejsza wlej ją do zupy i dokładnie zamieszaj. Dopraw zupę solą, pieprzem oraz koperkiem i możesz już nalewać do miseczki.
Smacznego !
* Jeśli nie masz wywaru przygotuj 1 marchewkę,1 pora, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy – warzywa obierz,pokrój w plasterki i włóż do garnka i wraz z przyprawami ugotuj.