Figi pieczone z gorgonzolą

Figi pieczone z gorgonzolą to danie, które chodziło za mną już od dawna. Figi udało mi się kupić w jednym z marketów, jak ja się cieszę, że w końcu w Polsce można je w sezonie kupić i to za całkiem sensowną kwotę. Uwielbiam świeże figi, przeważnie zjadam je na surowo zaraz po zakupie.

figi z gorgonzolą

Figi pieczone z gorgonzolą

  • 5 fig
  • 15 dkg gorgonzoli
  • oliwa
  • pieprz

 

Figi opłukujemy pod wodą, wycieramy i nacinamy na krzyż. W nacięcia wkładamy pokruszony ser. Do naczynia do zapiekania na dno nalewamy łyżkę oliwy układamy figi, posypujemy delikatnie świeżo zmielonym pieprzem i wstawiamy do nagrzanego do 200 C piekarnika na 15 minut, aż ser się roztopi.

figi z gorgonzolą

 

Wpis dodaję do akcji:

 

figa

 

9 myśli na temat “Figi pieczone z gorgonzolą

  1. Nigdy nie jadlam fig w wersji na slono. Mam jeszcze pare, ktore dojrzewaja na drzewie, wiec moze sprobuje w ten weekend. Tylko czy moj M. bedzie mial ochote na taki eksperyment ???
    Pozdrawiam Nika

Dodaj komentarz