Stewia – naturalna słodycz

Stewia słyszałam już o niej od dawna, ale zawsze była to wersja przetworzona i jakoś nie zachęcała mnie do spróbowania. Aż spotkałam stewię suszoną, kupiłam i .. kupować będę, bo wywar który z niej zrobiłam naprawdę mi smakuje.

A czy Wy znacie, używacie stewię ? Lubicie ?

Stewia

Roślina ta jest słodsza od cukru, ale nie zawiera kalorii.

 

Stewia – wywar

  • 0,5 szklanki suszonej stewii
  • 2 szklanki wody wrzącej

Stewia

Do garnuszka wsypujemy suszone liście stewii, zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na co najmniej 10 godzin pod przykryciem. Przecedzamy płyn, przelewamy do czystego słoika i dodajemy do herbaty, kawy. Wykorzystujemy w ciągu maksymalnie 3 dni, zostawiając słoik w lodówce.

 

 

11 myśli na temat “Stewia – naturalna słodycz

  1. Ta roślina to dla mnie ogromne zaskoczenie – pozytywne oczywiście. Staram się ją wykorzystywać w kuchni do słodzenia gdzie sie da :). A na wiosnę chce sobie ją posadzić w ogórdku (sadzonki ok. 50-70 cm kosztowały w tym roku ok. 8 zł)

  2. znam – właśnie szukam większej doniczki żeby moje 4 roślinki zamiast na balkonie marznąć spokojnie rosły na parapecie kuchennym

  3. jestem na etapie poszukiwania informacji o zastosowaniu stewii i im więcej czytam tym bardziej jestem zaciekawiona … znajdzie się na kolejnej mojej liście z zakupami :)

  4. Witam:) stewię hoduję już drugi rok.
    Stosuję ją nie tylko do słodzenia herbaty, ale też dodaję ją do kompotu świeżego jak i do przetworów. Suszoną i sproszkowaną czasami dodaję też do ciast :)

  5. Witaj
    Proszę napisz ile suszonej stewi dajesz do ciasta zamiast np 100cukru
    pozdrawiam Irena

Możliwość komentowania jest wyłączona.