Na obiad do pracy, na wieczorną kolację z kieliszkiem wina .. zawsze pyszny filet z indyka ze szparagami. Proste, smaczne i dietetyczne.
Filet z indyka ze szparagami
- filet z indyka ok. 30 dkg
- szparagi zielone 5 sztuk
- czosnek 1 ząbek
- sos sojowy 5 łyżek
- pieprz, ostra papryka
- olej rzepakowy Rapso 4 łyżki
Filet z indyka pokroić w cienkie paski, przełożyć do miseczki i zalać sosem sojowym wymieszanym z czosnkiem i ostrą papryką ( szczypta). Odstawić najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie szparagom odłamać zdrewniałe końce, pociąć na kawałeczki kilku centymetrowe, odłożyć główki. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy Rapso, po chwili wrzucić filet z indyka obsmażyć, dołożyć szparagi i wszystko razem poddusić pod przykryciem około 5 minut, dodać pieprz do smaku, dołożyć główki szparagów i wszystko przemieszać podsmażyć jeszcze przez 5 minut. Zdjąć i podawać. Ja swoją porcję zapakowałam do pracy i zjadłam na obiad.
Najbardziej to mi sie podoba dodatek szparagów do mięsa. Staram się jeść mięso z dodatkiem warzyw, bez ryżu, ziemniaków czy innego dodatku, więc chętnie skorzystam z pomysłu.
Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?
polecam :)
Bardzo apetycznie wygląda.
dziękuję :)