Filet z indyka ze szparagami

Na obiad do pracy, na wieczorną kolację z kieliszkiem wina .. zawsze pyszny filet z indyka ze szparagami. Proste, smaczne i dietetyczne.

filet z indyka ze szparagami
filet z indyka ze szparagami

Filet z indyka ze szparagami 

  • filet z indyka ok. 30 dkg
  • szparagi zielone 5 sztuk
  • czosnek 1 ząbek
  • sos sojowy  5 łyżek
  • pieprz, ostra papryka
  • olej rzepakowy Rapso 4 łyżki
Filet z indyka ze szparagami
Filet z indyka ze szparagami

Filet z indyka pokroić w cienkie paski, przełożyć do miseczki i zalać sosem sojowym wymieszanym z czosnkiem i ostrą papryką ( szczypta). Odstawić najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie szparagom odłamać zdrewniałe końce, pociąć na kawałeczki kilku centymetrowe, odłożyć główki. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy Rapso, po chwili wrzucić filet z indyka obsmażyć, dołożyć szparagi i wszystko razem poddusić pod przykryciem około 5 minut, dodać pieprz do smaku, dołożyć główki szparagów i wszystko przemieszać podsmażyć jeszcze przez 5 minut. Zdjąć i podawać. Ja swoją porcję zapakowałam do pracy i zjadłam na obiad.

 

 

4 myśli na temat “Filet z indyka ze szparagami

Możliwość komentowania jest wyłączona.