Filozofia smaku – Teo Vafidis – książka na niedzielę.
Filozofia smaku , to książka autorstwa Teo Vifidisa kucharza z zawodu, Greka z pochodzenia. To osoba znana w Polsce od lat. Jako ekspert kulinarny znany z TV i konkursów kulinarnych. Tym razem pokazuje nam swoją ojczyznę za pomocą przepisów kulinarnych z kuchni mu najbliższej sercu czyli greckiej.
Na początku poznajemy życie naszego autora, co robił w latach młodości, poznajemy też jego rodzinę. Dowiadujemy się też jak Teo przyjechał do Polski i jak to się stało że został w Polsce. Czytając kolejne strony odbywamy podróż po wyspach greckich. Oj, słońce, dobre jedzenie .. fajnie.
Kolejna część to smaki Grecji i tu autor opisuje nam produkty bez których nie można sobie wyobrazić kuchni greckiej czyli mastyks, ouzo, sery czy oliwa z oliwek i wino. Wszystko dokładnie opisane, bardzo fajna „ściąga” przed wyjazdem na wakacje.
Potem już czeka nas ostatnia część książki równie smaczna czyli przepisy na greckie dania takie jak nadziewane bakłażany, sałatka wiejska, jajecznica po grecku, zupa fasolowa czy sofrito z wyspy Korfu. Cudownie i smacznie, jest też przepis który mnie zaskoczył czyli tiramisu z serem feta.. hmmm.
Podsumowując książka przybliża nam Grecję, ja szczerze nigdy w Grecji nie byłam, ale po przeczytaniu tej książki chętnie bym się tam wybrała żeby spróbować wszystkich tych pyszności, poznać tych ludzi.
Teo Vafidis
Edipress 2017
stron 247
twarda oprawa