Focaccia z ziemniakami i rozmarynem oraz czosnkiem

Focaccia z ziemniakami i rozmarynem oraz czosnkiem

 

focaccia

 

 

Focaccia z ziemniakami i rozmarynem oraz czosnkiem to genialne danie aby wykorzystać ziemniaki pozostałe z poprzedniego dnia. To pyszna włoska wersja pieczywa, występuje w wersji cienkiej jak i grubszej. Ja tym razem zrobiłam grubszą, aby wykorzystać ją jako podstawę kanapek.

 

Focaccia z ziemniakami, rozmarynem i czosnkiem 

  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 300-400 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 650 g mąki pszennej
  • 20 g drożdzy świeżych plus 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • oliwa do posmarowania wierzchu focacci
  • 2-3 łyżki suszonego rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku ( u mnie mrożony )
  • sól morska (użyłam wędzonej soli w płatkach)

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, wymieszać z 2 łyżkami ciepłej wody i odstawić na 15 minut aby zaczyn urósł. Ja stawiam na kubku z ciepłą wodą.
Ziemniaki rozgniotłam widelcem, wymieszałam z mąką i solą w misie robota dodałam zaczyn drożdżowy i miksując ciasto powoli wlewałam oliwę i wodę – ciasto powinno być raczej luźne, klejące. Ilość wody zależy od tego, jak wilgotne są ziemniaki, dlatego należy dodawać ją stopniowo.
Kiedy konsystencja ciasta będzie gładka, przykryć miskę folią i odstawić na 1,5 – 2 godziny, aż ciasto podwoi objętość. I tu znowu przyspieszyłam całość – gotował się rosół więc na jakiego pokrywce postawiłam miskę z ciastem.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto  Opuszkami palców zrobić w wierzchu wgłębienia, posmarować oliwą, posypać solą i rozmarynem i poukładać czosnek w plasterkach.

Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Wstawić focaccię i piec ok. 30-40 minut, do czasu zrumienienia.
Lekko przestudzić (wówczas lepiej się kroi).

 

focaccia-z-ziemniakami

Focaccia jest wspaniała w towarzystwie oliwy, oliwek, dobrej włoskiej wędliny. Możesz ją podgrzać następnego dnia w tosterze. Oj .. rozmarzyłam się ; )

Smacznego!

2 myśli na temat “Focaccia z ziemniakami i rozmarynem oraz czosnkiem

  1. Hej, dziękuje za pytanie :) szczerze nie wiem, ale zrobiłam szybki przegląd przepisów w sieci i pojawiają się przepisy z mąką gryczaną w składzie :) tylko raczej taka puszysta to ta foccacia nie będzie ..
    dobrego dnia !

Możliwość komentowania jest wyłączona.