Czosnek uwielbiamy całą rodziną. Kupujemy go w sezonie hurtowe ilości wręcz.
Czosnek czy można go mrozić ?
Kupujemy go naprawdę dużo, bo go uwielbiamy do wszelkich potraw wytrawnych takich jak dania gorące, dodajemy go do domowej białej kiełbasy czy zapiekanek, uwielbiamy też sos czosnkowy !
Czasem tak jest, że nie zdążymy go jednak całego wykorzystać nim zacznie za bardzo schnąć i wtedy przerabiamy go na mrożony czosnek. Nigdy go nie wyrzucamy, zawsze znajdzie się danie w którym potem można go wykorzystać.
Według nas nie traci on nic ze swoich właściwości zapachowych, jest łatwiejszy w użyciu. Czemu łatwiejszy ? bo już drobno posiekany, chcesz czosnek dodać do jedzenia ? Sięgasz do zamrażarki odłamujesz kawałek i gotowe :)
Czosnek mrożony
- kilka główek czosnku
- woreczek do mrożenia
Obieramy czosnek i albo możemy go rozdrobnić za pomocą noży blendera, albo przecisnąć przez praskę do czosnku.
Czosnek wkładamy do woreczka foliowego, rozkładamy go na płasko ( to jest bardzo ważne, bo zbrylony czosnek jest jak kamień nie do ruszenia ) i wkładamy do zamrażarki, zamrażamy przez kilka godzin. Jak już czosnek się zamrozi to możesz wyjąć woreczek skruszyć czosnek ( przez woreczek ) i złożyć go do pożądanej wielkości – czyli nawet przesypać do pudełka – u nas zawsze zostaje w woreczku ale już normalnie zawiniętym.
I gotowe :) możemy go używać kiedy tylko będziemy chcieli.
ps. można też mrozić obrany czosnek w ząbkach, ale później chwilę dłużej trwa niż on się rozmrozi : )
Świetny pomysł! Zdarzało mi się trzymać obrane ząbki w lodówce dla oszczędności czasu, ale szybko traciły świeżość. Teraz spróbuję z zamrażarką :)