Galicyjskie kulinaria – spotkanie w KRAKOWIE, wstęp wolny

Galicyjskie kulinaria to spotkanie które odbędzie się w najbliższy piątek, a poniżej kilka słów o nim. 

unnamed

Gulasz obok strudla i piszingera, paprykarz i ogórki z miodem – zastawiony

stół najlepiej obrazuje wielokulturowość Galicji. O wszystkich smakach z

dawnych terenów Austrii, Węgier, Ukrainy, Słowacji i Polski 12 grudnia na

spotkaniu towarzyszącym wystawie „Mit Galicji” opowie profesor Jarosław

Dumanowski. Kuchnia stanowi równie ważny element dziedzictwa, co kultura i historia. Wiedza o

kulinarnych zwyczajach charakterystycznych dla konkretnych terenów czy okresów w

historii ułatwia zrozumienie wielu zjawisk społecznych i kulturowych. W ciągu ostatnich

lat wzrosło zainteresowanie tą sferą życia, co uwidacznia się m.in. w regulacjach prawnych

dotyczących regionalnych produktów wytwarzanych według tych samych receptur

przez dziesięciolecia. Jedzenie stało się też motorem turystyki. Powstało wiele szlaków

kulinarnych oraz restauracji i manufaktur specjalizujących się w lokalnej kuchni. Także

galicyjskiej.

Czym dokładnie kuchnia galicyjska jest 12 grudnia opowie prof. Jarosław

Dumanowski, autor opracowania najstarszej polskiej książki kucharskiej Stanisława

Czernieckiego „Compendium ferculorum albo zebranie potraw”, popularyzator wiedzy

o dawnej kuchni, który współpracuje z restauratorami, szefami kuchni i producentami

żywności z całej Polski. Badacz przybliży kulturę żywienia w Galicji, opowie o sycących

daniach i pysznych słodkościach, pokaże jak tożsamości polska, ukraińska, austriacka i

żydowska, które poznaje oglądający wystawę „Mit Galicji”, spotykają się w garnku i przy

kawiarnianym stole. Na spotkaniu kuchnia galicyjska zostanie porównania z kuchniami

innych zaborów.

W związku z wystawą „Mit Galicji” odbędzie się akcja zbierania regionalnych przepisów.

Do poszukiwania smaków Galicji Międzynarodowe Centrum Kultury zaprasza zarówno

wykwintnych kucharzy i badaczy staropolskiej kuchni, jak i amatorów, którzy chcą ocalić

od zapomnienia pyszne potrawy babć. Nadesłane receptury stworzą wirtualną galicyjską

książkę kucharską, która prezentowana będzie na blogu wystawy. Szczegóły akcji na

www.mck.krakow.pl.

Galicyjskie kulinaria – spotkanie z Jarosławem Dumanowskim, piątek 12 grudnia, godz.

18.00, Międzynarodowe Centrum Kultury Kraków, wstęp wolny.

 

 

2 myśli na temat “Galicyjskie kulinaria – spotkanie w KRAKOWIE, wstęp wolny

Możliwość komentowania jest wyłączona.