Galicyjskie kulinaria to spotkanie które odbędzie się w najbliższy piątek, a poniżej kilka słów o nim.
Gulasz obok strudla i piszingera, paprykarz i ogórki z miodem – zastawiony
stół najlepiej obrazuje wielokulturowość Galicji. O wszystkich smakach z
dawnych terenów Austrii, Węgier, Ukrainy, Słowacji i Polski 12 grudnia na
spotkaniu towarzyszącym wystawie „Mit Galicji” opowie profesor Jarosław
Dumanowski. Kuchnia stanowi równie ważny element dziedzictwa, co kultura i historia. Wiedza o
kulinarnych zwyczajach charakterystycznych dla konkretnych terenów czy okresów w
historii ułatwia zrozumienie wielu zjawisk społecznych i kulturowych. W ciągu ostatnich
lat wzrosło zainteresowanie tą sferą życia, co uwidacznia się m.in. w regulacjach prawnych
dotyczących regionalnych produktów wytwarzanych według tych samych receptur
przez dziesięciolecia. Jedzenie stało się też motorem turystyki. Powstało wiele szlaków
kulinarnych oraz restauracji i manufaktur specjalizujących się w lokalnej kuchni. Także
galicyjskiej.
Czym dokładnie kuchnia galicyjska jest 12 grudnia opowie prof. Jarosław
Dumanowski, autor opracowania najstarszej polskiej książki kucharskiej Stanisława
Czernieckiego „Compendium ferculorum albo zebranie potraw”, popularyzator wiedzy
o dawnej kuchni, który współpracuje z restauratorami, szefami kuchni i producentami
żywności z całej Polski. Badacz przybliży kulturę żywienia w Galicji, opowie o sycących
daniach i pysznych słodkościach, pokaże jak tożsamości polska, ukraińska, austriacka i
żydowska, które poznaje oglądający wystawę „Mit Galicji”, spotykają się w garnku i przy
kawiarnianym stole. Na spotkaniu kuchnia galicyjska zostanie porównania z kuchniami
innych zaborów.
W związku z wystawą „Mit Galicji” odbędzie się akcja zbierania regionalnych przepisów.
Do poszukiwania smaków Galicji Międzynarodowe Centrum Kultury zaprasza zarówno
wykwintnych kucharzy i badaczy staropolskiej kuchni, jak i amatorów, którzy chcą ocalić
od zapomnienia pyszne potrawy babć. Nadesłane receptury stworzą wirtualną galicyjską
książkę kucharską, która prezentowana będzie na blogu wystawy. Szczegóły akcji na
www.mck.krakow.pl.
Galicyjskie kulinaria – spotkanie z Jarosławem Dumanowskim, piątek 12 grudnia, godz.
18.00, Międzynarodowe Centrum Kultury Kraków, wstęp wolny.
Chętnie się wybiorę!
Szkoda, że nie dam rady, chętnie bym pojechała :)