Uwielbiamy gołąbki, ale niestety zawijanie ich to nie dla mnie ;)
Gołąbki bez zawijania z kapusty pekińskiej, to dobry pomysł na ułatwienie sobie życia.
Tak jak już wspomniałam nie lubię zawijać gołąbków, gotować kapusty. Wolę jak zwykle trochę iść na skróty.
Na stole leżała połówka kapusty pekińskiej i mogła być sałatka, ale nie .. szybko ją przerobiłam inaczej :)
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską
- 1/2 niedużej kapusty pekińskiej
- 1/2 kg zmielonej łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 100 gram ugotowanego ryżu
- pieprz mielony, sól ( w sumie łyżeczka)
- 1 łyżeczka majeranku
- sos pomidorowy +sól, cukier, pieprz i majeranek
- bułka tarta
- olej rzepakowy do smażenia
Ryż gotujemy – wg
Kapustę bardzo drobniutko siekamy, dodajemy do niej mięso oraz przestudzony ryż i dokładnie wyrabiamy rękami. Cebulę i czosnek obieramy i drobniutko siekamy dodajemy do mięsa, wraz z przyprawami. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Z naszej masy w rękach formujemy gołąbki na kształt mielonych. Ja je jeszcze obtoczyłam delikatnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej i na nim smażymy gołąbki. Odkładamy na deskę wyłożoną papierem ręcznikowym ( wchłonie nadmiar oleju ).
Po usmażeniu wszystkich gołąbków, wycieramy patelnię i na nią wlewamy sos pomidorowy, doprawiamy go pieprzem i odrobiną cukru i majerankiem.
Wkładamy w niego gołąbki i na małym ogniu całość gotujemy około 15 minut.
Podajemy gołąbki z sosem.
Smacznego !
Bardzo ciekawy i alternatywny pomysł na gołąbki. :) Chyba trzeba spróbować tego przepisu!
Tak mi się chce gołąbków, ale ja pomyślę o tym gotowaniu kapuchy i zawijaniu to mi się zawsze odechciewa :D I proszę, jest alternatywa! Robię na obiad :D
Kasia, dokładnie w tej zupie o to chodzi !
smacznego, pozdrawiam !