Uwielbiam ciecierzycę, od kiedy spróbowałam jej lata temu w jednym ze znanych barów sałatkowych w Krakowie.
Ciecierzyca z pomidorami i szpinakiem, oj pyszny to pomysł na obiad .
Są takie dni gdy za oknem prószy śnieg, a Ty marzysz o tym żeby się znaleźć gdzieś gdzie jest słońce i ciepło – upalnie wręcz. I tak właśnie było z tym daniem, rano pytanie do rodziny co na obiad ? Nikt nie podjął specjalnie tematu, otworzyłam więc spiżarnię a tam .. ciecierzyca, garam masala, groszek i już wiedziałam co będzie dalej :) Jedziemy prawie do Indii ;)
Chcesz jechać z nami ? Zapraszam :)
Ciecierzyca z pomidorami i szpinakiem
( dla 5 osób )
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 puszka zielonego groszku
- 1 puszka pomidorów pokrojonych + 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 5 kawałków ( brykietów ) mrożonego szpinaku
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- szklanka wody
- 2 łyżki garam masala
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka kozieradki
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 duża łyżka oleju kokosowego
- ryż basmati ( ugotowany wg opisu na opakowaniu )
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. W międzyczasie obieramy cebulę i siekamy w kosteczkę, czosnek obieramy i drobno kroimy ( możesz użyć mrożonego ). Na rozgrzanym oleju przesmażamy czosnek i cebulę, dodajemy 1 łyżkę garam masala i podsmażamy całość około 2 minut. Dodajemy odcedzoną ciecierzycę oraz groszek i szpinak, całość dusimy podlewając wodę co jakiś czas, bo będzie nam odparowywać. Po chwili dodajemy pomidory z puszki. Całość dusimy około 5 minut, dodajemy pozostałe przyprawy, mieszamy i dusimy około 5 minut.
Podajemy z gorącym ryżem.
ale to musi być pyszne!
Wygląda smakowicie. :)
Bardzo smakowicie wygląda to danie! Uwielbiam wszelkie dania ze szpinakiem. Zapraszam na ślimaczki ze szpinakiem i mozzarellą na moim blogu: http://amismakuje.blogspot.com/