Gotowanie na parze autorstwa Helene Bodin to książka która wraz z parowarem trafiła ostatnio w moje ręce.
Ta książka nie jest taką całkiem zwyczajną książką kucharską to przepięknie wydany album kulinarny.
W tej książce nie tylko przeczytamy przepisy kulinarne na różne mniej i bardziej skomplikowane potrawy.
W obszernym wstępie Gotowanie na parze – dowiemy się o podstawowych zasadach gotowania na parze, jak wygląda parowar, jak działa, jak układać w nim produkty.
A potem już zaczynają się przepisy np. na makaron, ryż, ziemniaki są też przepisy na dania wegetariańskie, przepisy na potrawy z ryb ( np. roladki ze szkarłatnicy, paczka łososiowo-warzywna) drób i jajka ( filet z kurczaka nadziewany nowalijkami, kurczak z białym serem zapiekany w cieście wonton ) mięsa ( jagnięcina w liściach winogron, schab wieprzowy z masłem orzechowym ) przystawki ( cykoria z orzeszkami pini, owoce morza na karczochu, szparagowa korona) czy desery ( deser ryżowy z szafranem, creme caramel, tarta czekoladowa dla wszystkich ).
Czyż to wszytko nie brzmi pysznie ? Hmm.. najchętniej spróbowałabym tych dań i mam nadzieję, że już niedługo znajdę chwilę i zrobię np. kurczaka z białym serem zapiekanym w cieście wonton.
Helen Bodin zasady i metody gotowania przedstawia w sposób bardzo przejrzysty, a podane przepisy (w liczbie około sześćdziesięciu) pomagają przygotować przepyszny posiłek.
Tu kupisz książkę w komplecie z parowarem lub samą książkę.
Gotowanie na parze
Helene Bodin
stron 138
Wydawnictwo EP Publishing
Muszę się przeprosić z gotowaniem na parze, bo niestety pierwsze podejście zakończyło się fiaskiem :(
Parowar już mam (Intellisteam z Morphy Richards, mogę polecić!), ale książkę muszę zdobyć! Zapowiada się świetnie!