Grillowane rzodkiewki na ostro – przepis na grilla.
Grillowane rzodkiewki na ostro – przepis na grilla, pyszny pomysł na nowe danie. Szczerze powiem Wam, że jestem zaskoczona smakiem rzodkiewek po ugrillowaniu. Rzodkiewki tracą ostrość, na całe szczęście fajnie je przyprawiłam przed i były znakomite.
Grillowane rzodkiewki na ostro
- 20 rzodkiewek
- 4 ząbki czosnku
- pół łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka ciepłej wody
- 1 ostra papryczka chili ( u mnie suszona bardzo ostra )
- rozmaryn
Rzodkiewkom urywamy zielone liście, odkrawamy ogonki i wkładamy do miski. W słoiku mieszamy musztardę z czosnkiem i papryczką ( pokruszoną) oraz pieprzem dodajemy miód i olej mieszamy dodając łyżkę bardzo ciepłej wody. Zakręcamy słoik i mocno nim potrząsamy mieszając całość.
Gdy wszystkie składniki w słoiku się zalewamy nimi nasze rzodkiewki i odstawiamy na pół godziny minimum.
Ja swoje rzodkiewki robiłam na grillu gazowym na kamieniu do pizzy – ułożyłam je na środku i co jakąś chwilę je przewracałam uważając żeby mi się na boki za bardzo nie rozsypały :)
Piekłam je tak około 20 minut, aż się lekko skarmelizowały i zmieniły kolor a wtedy posypałam je świeżo mielonym pieprzem.
Podałam je w towarzystwie steka i szparagów i karczochów.
Były pyszne :)