Grillowane rzodkiewki na ostro – przepis na grilla

Grillowane rzodkiewki na ostro – przepis na grilla.

grillowane-rzodkiewki

Grillowane rzodkiewki na ostro – przepis na grilla, pyszny pomysł na nowe danie. Szczerze powiem Wam, że jestem zaskoczona smakiem rzodkiewek po ugrillowaniu. Rzodkiewki tracą ostrość, na całe szczęście fajnie je przyprawiłam przed i były znakomite. 

 

Grillowane rzodkiewki na ostro

  • 20 rzodkiewek
  • 4 ząbki czosnku 
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki musztardy francuskiej 
  • 1 łyżka miodu 
  • 3 łyżki oleju rzepakowego 
  • 1 łyżka ciepłej wody
  • 1 ostra papryczka chili ( u mnie suszona bardzo ostra ) 
  • rozmaryn 

 

Rzodkiewkom urywamy zielone liście, odkrawamy ogonki i wkładamy do miski. W słoiku mieszamy musztardę z czosnkiem i papryczką ( pokruszoną)  oraz pieprzem dodajemy miód i olej mieszamy dodając łyżkę bardzo ciepłej wody. Zakręcamy słoik i mocno nim potrząsamy mieszając całość. 

Gdy wszystkie składniki w słoiku się zalewamy nimi nasze rzodkiewki i odstawiamy na pół godziny minimum.

grillowane-rzodkiewki-przepis

Ja swoje rzodkiewki robiłam na grillu gazowym na kamieniu do pizzy – ułożyłam je na środku i co jakąś chwilę je przewracałam uważając żeby mi się na boki za bardzo nie rozsypały :) 

Piekłam je tak około 20 minut, aż się lekko skarmelizowały i zmieniły kolor a wtedy posypałam je świeżo mielonym pieprzem. 

rzodkiewki-przepis-na-grilla

Podałam je w towarzystwie steka i szparagów i karczochów. 

 

Były pyszne :)